23.01.2023 | 17:42
Австрийският канцлер отиде в Елхово с Радев, но остана непреклонен за Шенген (ВИДЕО)
Ще се застъпим ЕК да ви даде 2 млрд.евро, обяви Карл Нехамер

Австрия ще се застъпи пред Европейския съюз България да получи исканата от нея помощ от 2 млрд. евро, за да подсили охраната на границата с Турция, но към момента няма промяна в позицията и срещу влизането на страната ни в Шенген. Това стана ясно след посещение в Елхово на канцлера на Австрия Карл Нехамер, който дойде у нас по официална покана на президента Румен Радев.

Българският държавен глава посрещна Нехамер не в София, както е обичайно при официални посещения, а директно на летището в Пловдив. Оттам те отлетяха веднага с военни хеликоптери към границата край Елхово, за да се запознаят с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция. Австрия наложи вего върху влизането на България и Румъния и то основно с твърденията, че двете страни не спират незаконнаа миграция. “В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността”, твърдеше само преди месец Нехамер.

Сега Румен Радев го покани в България в опит да му покаже, че България спира незаконните мигранти. Заова и Радев и Карл Нехамер посетиха и Регионалната дирекция “Гранична полиция” в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Двамата имаха работна среща и се запознаха и с помещенията за задържане на опиталите се да влязат незаконно на територията на страната ни.

След като се запозна с начина, по който се охранява българо-турската граница, Карл Нехамер благодари за усилията, които България полага в тази сфера, тъй като “защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия”. В същото време даде да се разбере, че няма промяна в позицията на Австрия относно разширяването на Шенгенското пространство.

Нехамер изтъкна, че за справяне с мигрантския натиск са необходими общоевропейски усилия, включително и помощ за държавите на първа линия. Именно затова Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за закупуването на още технически средства, хеликоптери, високопроходими автомобили и подобряване на инфраструктурата в граничния район.

“Искам да изкажа най-сърдечни съболезнования на близките на българските гранични полицаи, които са загубили живота си в изпълнение на служебния си дълг. Защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия. Затова сме изключително благодарни за усилията, които България полага. Имахме възможност да видим какви предизвикателства представлява защитата на тази граница. Австрия подкрепя усилията на България и желанието на България да усили и укрепи границата и затова ще се застъпим пред ЕК тези 2 млрд. евро да бъдат предоставени”, изтъкна той, цитиран от БНТ.

Въпреки усилията, които страната ни полага, обаче, присъединяването на България и Румъния към Шенген, според Нехамер, трябва да се случи едва след като се укрепи допълнително защита на границата, намалеят установените мигранти във вътрешността на Шенген и се предприемат конкретни мерки от страна на ЕК по ускоряване на процедурите за политическо убежище и репатриране.

“Системата на Шенген се намира в голяма криза. Ако тя функционираше, това би трябвало да означава, че вътре в това пространство не би трябвало да има граничен контрол. Но реалността е различна. От 2015 г. Германия въведе отново граничен контрол на границите си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път в историята си въведе контрол на границата си със Словакия. Австрия контролира с граничари от полицията и служители на армията границата със Словакия, Унгария и Словения. Това де факто очертава този голям проблем, който може да решим само заедно”, заяви Нехамер.

България подобри значително организацията на охрана по границата с Турция, инсталирахме нови технически системи, предприемаме действия за по-добра подготовка на служителите на гранична полиция. Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България като отговорен член на Европейския съюз полага огромен труд, за да се справи с това предизвикателство, заяви президентът Румен Радев на съвместния брифинг с австрийския канцлер Карл Нехамер в Елхово.

През изминалата година натискът над нашата граница нарасна рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни. В рамките само на четири месеца ние загубихме четирима полицаи, а други са ранени.

За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки, каза Румен Радев. Ние сме изправени пред мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти. С центрове и клонове в различни държави членки на Европейския съюз, добави българският президент.
Източник: “Сега”

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/1416084402262060

 

https://www.facebook.com/PresidentRumenRadev/posts/pfbid02mSzVP9mHrQD47oJpPzhAjdXvmYVA5TJNoS8fu2G1G9k564qHgrwzv75vto2ZBQ9xl

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране