01.04.2024 | 12:29
Американски съд обяви: Асен Василев е мошеник
Окръжният съд в Ню Йорк призова прокуратурата да разследва финансовия министър в оставка за сградата на ул. "Чаталджа"

С решение на окръжния съд в Ню Йорк сградата на „Чаталджа“ 3 е присъдена на Себастиан Бретшнайдер, съобщи bird. Американецът, който е бивш бизнес партньор на Асен Василев се жалва в съда, че доскорошния министър на финансите е взел от него 1,5 милиона долара заем, не му ги е върнал, а вместо това е продал обезпечението. Освен, че му връща обезпечението, съдът установява, че е налице мошеничество и изисква от прокуратурата действия да го разследва.

Съдът приема за установено, че парите са постъпили по сметка на офшорна фирма на Василев, която все още е негова, а от друга страна сградата на ул. „Чаталджа“, където беше партийната централа на „Продължаваме промяната“, е била обезпечение за заема, но е продадена на бизнес дама, търговец на винетки.

Ето защо съдията решава, че Бретшнайдер е в правото си да встъпи във владение на сградата. Американецът си е извадил и изпълнителен лист на 1 април, с който ще иска екзекватура от българските власти.

Съдията Хоуард по това гражданско дело е призовал българската прокуратура да развали сделката, и е дал указания на американските прокурори да образуват наказателно дело и да разследват казуса за мошеничество.

Отделно от това съдът коментира и корупционната сделка със сградата, като разглежда подробно нагласяването на закон за обществени поръчки от Василев в качеството му на министър на финансите, срещу което печелившата от закона бизнес дама изкупува сградата на Чаталджа на рекордна цена.

„Подобна сделка се счита за корупционна в Съединените щати и наказанието е до 100 години затвор за извършителите, но настоящият съдебен състав не се признава за компетентен орган, тъй като сделката е изцяло между български субекти, за разлика от измамата спрямо американския гражданин Бретшнайдер“ – пише в диспозитива на решението, с което се удовлетворяват претенциите на Бретшнайдер.

https://www.facebook.com/birdreporting/posts/857748206366487?ref=embed_post

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране