09.01.2020 | 12:24
Арести и обиски в Перник! Спецчасти нахлуха и в МОСВ! Нено Димов този път я закъса!
Действията се провеждат от следователи от специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС, МВР и КПКОНПИ, обяви Иван Гешев

Бившият областен управител на Перник Ирена Соколова (на снимката) и отстраненият шеф на местното ВиК – Иван Витанов са били задържани при стартиралата рано тази сутрин спецоперация на МВР, ДАНС, КПКОНПИ и Специализираната прокуратура в града, съобщи Нова телевизия.

По информация на местните сайтове „За Перник“ и „Мироглед“ Витанов е откаран в СДВР, след като е бил направен обиск в дома му. Домът на бившата кметица на Перник Вяра Церовска в Брезник също е обискиран.

Главният прокурор Иван Гешев, който е на място, обаче отказа да потвърди арестите.

„Това дали има задържани за 24 часа, ще ясно до края на деня. Очакват се сериозни резултати от тази акция“, заяви пред журналисти Гешев, който по-рано проведе среща с кмета Станислав Владимиров.

По думите му, подробни изявления ще даде Специализираната прокуратура.

„На територията на Перник и София се провежда досъдебно производство, свързано с водната криза в Перник. Действията се провеждат от следователи от специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС, МВР и КПКОНПИ. В МОСВ се извършва проверка от служители на ДАНС и МВР, във връзка с разпределената от мен проверка касаеща различните разрешителни режими за боклук внос от Италия „, заяви главният прокурор.

„Планът предвижда до утре да се разпитат над 30 лица“, каза Иван Гешев.

Главният прокурор отбеляза, че не е уведомявал премиера Бойко Борисов за спецакцията.

„Не ми е работа да го уведомявам. Най-вероятно той е запознат“, допълни още Гешев.

Той уточни, че акцията на спецслужбите е заради водната криза и затова, че не са предприети необходимите действия за предотвратяване на тази трагедия. „Това е битовизъм, но видях как са нещата в прокуратурата. Нещата са трагични, предполагам такова е положението в целия град. Ние се занимаваме с аспекта на този въпрос касаещ наказателната отговорност. Не се занимаваме с други отговорност като морална, политическа“, каза още той.

„Проверява се дали има източване на язовира в Перник. Проверява се и ремонтът на язовирната стена. В момента няма данни за престъпления. Но това също е обект на досъдебното производство“, уточни Иван Гешев.

В същото време ПИК съобщо, че има засилено полицейско присъствие в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Униформени са нахлули във ведомството на Нено Димов. Текат претърсвания и обиски, изземат се документи.

Акцията е свързана с действията на прокуратурата в Перник около водната криза.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране