09.09.2019 | 18:19
Арестуваха за шпионаж част от шефовете на движение „Русофили“
Сред задържаните за 24 часа е бившият главен редактор на "Дума" Юри Борисов

Бившият главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов е задържан за 24 часа за шпионаж в следствения арест на „Г.М.Димитров“, потвърди съпругата му Дора Чичкова, след като първо новината бе оповестена от сайта на партийната медия. Разследващите полицаи са пристигнали около 7.00 сутринта, а обискът е продължил до 11.00 по обед. Борисов е един от секретарите на Националното движение „Русофили„. Той не е бил отведен с белезници от дома си, твърди жена му.

Апартаментът на Борисови е бил обискиран, иззет е компютърът му, телефонът му, както и листи с две приветствия  до събора на русофилите от минали години. Взели и папка с изрезки от интервюта, разказа съпругата Обяснено й било, че има образувано досъдебно производство от 3.07.2019 г. в спецпрокуратурата, а разследващите са показали разрешение за обиск, взето от съдия. От документа ставало ясно, че делото е по чл. 105 от Наказателния кодекс. Текстът гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Според Чичкова заедно с мъжа й Юрий Борисов в следствения арест са задържани и други членове на ръководството на „Русофили“. 
С тях тя не е могла да се свърже по телефона през целия ден..

По неофициална информация в офиси и в дома на председателя на „Русофили“ Николай Малинов също са извършени обиски.  Той не се е я вил и на телевизионно интервю тази сутрин. За разпит е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението „Русофили“ Кристина Иванова. За разпити са били привикани още зам.-председателят на „Русофили“ Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП и други членове на Изпълнителното бюро на организацията. Дора Чичкова припомни, че традиционният събор на Движение „Русофили“ се провежда край яз. „Копринка“ всяка втора неделя на септември, тоест предстои през този уикенд.

Пред журналисти по време на откриването на изложбата „Към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. България“ в Руския културно-информационен център руският посланик у нас Анатолий Макаров отказа да коментира преди да има официално съобщение от прокуратурата.

DarikNews.bg откри един от членовете на ръководството на русофилската организация – Камен Попов. Той не е задържан, защото отсъства от София. Тази сутрин обаче и Попов е бил търсен на тукашния му адрес, за да му бъде връчена призовка. Той обясни, че е замразил от повече от една година членството си в Изпълнителното бюро на „Русофили“ заради вътрешни противоречия в организацията. Попов коментира, че научава от медиите за разследването и няма никаква идея за какво иде реч.

В ръководството на БСП бяха изненадани от събитията. 

„Това обвинение е мното тежко. Съзнаваме, че за него трябва да има сериозни доказателства“, коментира председателят на БСП-София Калоян Паргов. „Това е свързано с устоите на държавата и националната сигурност и затова трябва да бъде дадена светлина. В момента текат всякакви спекулации“, коментира шефът на столичните социалисти. Той не изключи, че случаят може да бъде ще бъде използван и в политическата кампания, особено за битката за София.

Председателят на градския съвет на „Русофили“ Иван Такев пък коментира, че няма информация за обвиненията.

„Досега не е имало нищо притеснително в работата ни, ние сме надпартийна организация, която се занимава предимно с културни мероприятия“, каза той.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране