16.07.2021 | 18:05
Асен Василев: Лукойл вече ще плаща данък печалбa (ВИДЕО)
Данъците в България не трябва да се пипат, категоричен е финансовият министър

Лукойл минава в режим да работи грубо казано на ишлеме, което значи, че ще плаща данък печалба всяка година, заяви служебният финансов министър Асен Василев в интервю за „Дневник“.

Той уточни, че това е решение на компанията, което се въвежда със задна дата от 1 януари т. г.

„Това, което успяхме да направим, е че най-накрая се разсекретиха двата ревизионни акта, от Лукойл се съгласиха. 535 милиона са събраните данъци вследствие на двете ревизии – с тях е намалена загубата в бюджета“, коментира Асен Василев.

Според него не трябва да се пипат данъците преди да се ревизира разходната част в здравната система.

„Данъците ни са добре структурирани и трябва да останат така. Що се отнася до здравната система, очевидно има проблеми в разходната част. Не трябва да се пипат данъците преди разходната част да се ревизира“, каза Асен Василев.

Той смята, че когато се оправи разходната част, ще се окаже, че здравните средства са достатъчни и дори в излишък.

По думите му демографската структура в България е изключително тежка, защото 1 милион българи в чужбина не плащат вноски за пенсии.

„В момента този дефицит се попълва от данъците в хазната и имаме достатъчно постъпления да попълнят този дефицит“, коментира финансовия министър.

Асен Василев заяви, че поради преизпълнение на приходите в бюджета, благодарение на действията на НАП и митниците, до края на годината се очаква да има милиард и половина лева излишък в бюджета.

„Когато актуализацията на бюджета е готова, ще я внесем в парламента, когато бъде свикан той. Оттам нататък те ще преценят какво да правят“, коментира Асен Василев.

Според него едва след 2024 година ще може да се говори за балансиран бюджет.

Попитан дали би участвал като непратийно лице в бъдещ кабинет, Асен Василев заяви:

“Ако има съгласие по програмата и действията, ако има съгласие относно спирането на теча на пари, не виждам защо не. Ако тези неща не са налице, аз нямам място в едно правителство.”

По думите му в експертно правителство всеки човек идва със собствена визия и екипа, с който иска да работи.

“В политическо правителство всичко това е въпрос на баланси и договорки. Тази среда не е за мен”, категоричен бе Василев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране