04.12.2021 | 12:04
Асен Василев: Новото поколение в политиката ще изчистим и подредим държавата
"Искам България да стане мястото в Европа, в което европейците искат да живеят"

„Идва ново поколение в политиката, което няма багаж на част от нещата, които са се случили във времето и е градивно. Иска наистина да тръгнат нещата по нов начин. Да се работи заедно, да си изчистим и подредим държавата“, каза в студиото на „Панорама“ Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме промяната“.

С тези думи Василев мотивира и избора на Никола Минчев за председател на Народното събрание. Той поясни, че това предложението не е било решение в последния момент.

Василев подчерта ролята на младите кадри и в държавната администрация:

„Най-накрая трябва да започнат истински публични конкурси в държавната администрация, така че всички, които искат да могат да кандидатстват, да влязат в администрацията по прозрачен начин и да допринесат за развитието на страната. Другото е плавно извеждане на пенсионерите от администрацията, за да могат млади хора да тръгнат нагоре по йерархията“, каза Василев.

На въпроса дали ще бъде финансов министър в новия кабинет, Василев лаконично отговори, че „в момента текат дискусии за състава на Министерския съвет“.

Отговор не получиха и въпросите дали Кирил Петков ще бъде новият министър-председател, както и дали Корнелия Нинова ще бъде част от изпълнителната власт. Василев поясни, че трябва да се изчака „финалното разбирателство между партиите“.

„Нищо не е ясно, докато партиите не си стиснем ръцете, че това е споразумението“, допълни Василев.

„Силно се надяваме, че ще успеем да направим правителство. Нямаме право на трета грешка тази година“, допълни Асен Василев.

Асен Василев открои и основните задачи, които се изправят пред новото правителство:

  • да се спрат течовете и корупцията, на която сме свидетели;
    * да се овладеят кризите, които в момента имаме – енергийна, здравна, политическа криза, която подпокаба доверието в икономиката;
    * да се вдигнат доходите, за да тръгне икономическият растеж.Василев сподели и своята визия за развитието на България, която звучи така:

„Искам България да стане мястото в Европа, в което европейците искат да живеят. Чиста, зелена, добре уредена, спокойна държава“.

За ролята на президента Румен Радев в политическите дела, Василев посочи, че „ролята му е много добре описана в Конституцията“ и отхвърля намесата на държавния глава във воденето на преговори.

Василев допълни, че не е виждал проектобюджета, изговен от служебното правителство.

„Ако има нова структура на МС, има нови министерства, това означава пълна преработка на бюджета“, каза Василев.

По отношение на политическия скандал от последните дни, свързан с освобождаването на изпълнителния директор на ДКК Ваня Караганева, Василев каза, че не следи казуса. Допълни, че има органи, които разследват и ако е нарушен законът, ще се вземат съответните мерки.

Планираният от служебното правителство таван за нов дълг догодина от 12 млрд. лева, съпредседателят на „Продължаваме промяната“, определи като „нереалистино и не необходимо“.

Колкото до ниското ниво на ваксинация в страната, Василев поясни, че трайното решение ще бъде разяснителна кампаняи, която да помогне на хората доброволно да се ваксинират.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране