18.03.2023 | 19:22
Асен Василев: Трябва да направим правителство, за да се отпушат европейските средства
"Над 50 млрд. лева има, които могат да стигнат до всеки един край на страната, до всяка фирма, до всеки гражданин, но за целта трябва да си приемем законите, което не е толкова трудно"

Хората ни казаха няколко неща, но първото е, че са притеснени от цените, но това, че пенсиите и заплатите са мръднали малко нагоре ги прави по-спокойни. Питаха ни дали ще продължим политиката по доходите, която започна миналата година. Истината е, че ще можем, защото се показа, че в държавата пари има, ако си ги събира НАП и е въпрос тези пари да стигат до хората и фирмите, а не само до няколко фирми и няколко човека. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и лидер на листата на ПП-ДБ в Хасково Асен Василев.

Той изтъкна, че трябва да започнем да работим заедно.

По думите му се усеща, че има умора, „това е петата предизборна кампания, но има и много надежда, защото се видя, че нещата могат да станат по-различни и малко по-добре. Миналата година беше много тежка – война, енергийна криза, инфлация, но се случиха и хубави неща – България стана първа в ЕС по ръст на износа, втора в ЕС по ръст на индустриалното производство, първа в ЕС по ръст на заплатите и се показа, че когато работим заедно и когато държавата си свърши работата, така че цената на газа за българските фирми да е под борсовата, цената на електроенергията да е под борсовата в Европа, фирмите могат да произвеждат, могат да вдигат заплатите и да дават сравнително добри доходи на ражданите и да има средства и за пенсионерите, и за училищата, и за болниците, и за инвестиции…

„Това, което ще получим от Европа в следващите няколко години е между 10 и 15 млрд. лева на година, въпросът е тези средства е да стигнат до фирмите и те да си купят нови машини, да си подобрят производствените процеси, за да могат да продължат да вдигат заплатите. Тези средства да стигнат до всички граждани, а не до един малък кръг от граждани и след това да изчезнат в банкови сметки в чужбина“, подчерта Асен Василев.

Той коментира и дали има опасност от фалити заради финансовото състояние на държавата. „И по време на миналата предизборна кампания пак се отвори темата и пак ни плашеха, че държавата ще фалира, че ще има безкрайни дефицити, че ще умрем от студ и глад през зимата – това не се случи. Тази година министърът на финансите каза, че пак очакват дефицит до 3%. За мен това са недомислени предизборни опити. Сега се опитват да кажат, че трябвало да се вдигнат данъците на определени фирми – не е необходимо. Просто трябва да си ги съберем. Ако погледнем отчетите за януари месец, гражданите сме платили 22,5% повече данъци, вдигнали са се заплатите, вдигнала се е инфлацията 16%, 4% ръст на икономиката – нормално. Митниците са събрали 19% повече ДДС, НАП обаче – ДДС-то е по-ниско със 17% от миналата година. Това означава, че някой не си върши работата. В момента, в който започнем да си събираме всичкото ДДС няма да има нужда да се пипат никакви други данъци“, обясни Василев. Той даде пример с 2021 г., когато е станал служебен министър и е сменил ръководството на НАП, са били събрани от май до декември 8 млрд. лева повече данъци (17% повече, отколкото ГЕРБ бяха предвидили в бюджета). Сега изведнъц НАП пак започна да не си събира ДДС-то. Сигурен съм, че с едно ново ръководство ще успеем да си съберем данъците, без да ги вдигаме“, смята бившият финансов министър

„След 2-ри април трябва да направим правителство. Първите задачи пред него ще са еврозоната и Шенген – това ще премахне риска за бизнеса. Следващото нещо са законите по Плана за възстановяване и устойчивост, за да се отпушат европейските средства. Над 50 млрд. лева има, които могат да стигнат до всеки един край на страната, до всяка фирма, до всеки гражданин, но за целта трябва да си приемем законите, което не е толкова трудно. На следващо място са субсидиите за селското стопанство. Там заложихме 100 000 евро да е максималната субсидия, за да могат да стигат повече пари до малките и средни фирми, да не се концентрират само в големите производители. Но трябва да видим как още повече може да се насочи към родни производители, за да спрем да внасяме отвън 70% от месото, 45% от яйцата, 50% от зеленчуците – това не е нормално“, изтъкна той.

Той добави, че трябва да започнем да работим активно за по-високи доходи.

Атанас Атанасов подчерта, че е горд, че е участвал в това обединение, защото основната цел, която са си поставили, да концентрират на едно място реформаторските сили, за да победят на изборите, да прекратят политическата криза и да пресекат служебната власт, защото не е ясно какво правят тези правителства без контрол. „Трябва да спрем боксуването на парламентарната република, да възстановим парламентаризма. Това обединение ще отвори по-широк хоризонт за благосъстояние на българите“, убеден е той.

novini.bg

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране