22.09.2022 | 16:12
Асен Василев: Ще подредим държавата така, че българите по света да искат да живеят тук
Корупцията разяжда нашето общество, коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната"

Ще призова всички граждани наистина да оценят българската независимост. На нашия народ е отнело над 50 години да извоюваме нашата независимост. Това сподели за Novini.bg съпредседателят на “Продължаваме промяната” и бивш министър на финансите Асен Василев по повод днешния празник. Той и негови колеги се събраха днес пред църквата “Света София”, където разговаряха с граждани.

,,Започваме с борбите за църковна независимост. Първата ни голяма победа е когато българската църква става независима в рамките на Османската империя, след което идва и втората ни голяма победа – създаването на България през 1878 г., а Съединението е може би най-романтичната част от нашата борба за независимост, когато въпреки всички Велики сили и въпреки желанията и на Турция, и на Русия, и на Германия, и на Австрия България се съединява и създава една истинска българска държава. И през 1908 г. на 22 септември най-накрая вече и формално ставаме и независима държава”, демонстрира познанията си по история Василев.

Изключително важно е, че през целия този процес българските граждани са отстоявали своята независимост въпреки Великите сили и това трябва да продължи и днес, подчерта той.

Той уточни, че за да бъдем независими, трябва да бъдем силни като държава и обединени като нация.

“Корупцията, която разяжда нашето общество – това че разликата между бедни и богати стана толкова голяма и това че 1 млн. души напуснаха България разрушават устоите на българската държава. Важно е тези процеси да спрат и да започнем да си подреждаме държавата, така че всички българи по света да искат да живеят в България, а ние да се гордеем със страната си”, каза още Асен Василев.

Важно е също така всеки български гражданин да има свободата да взема решенията, които смята за правилни. Тази свобода на много места я няма, защото хората са подтиснати, феодализирани от политически лидери и това също трябва да бъде изкоренено. Най-великото ни постижение като нация е това, че сме успели да кажем, че България ще прави това, което смята за правилно, независимо какво мислят чуждите държави. Това трябва да продължи и като външна политика, и като политика вътре в страната, убеден е бившият финансов министър.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране