11.02.2024 | 21:34
Атанас Славов: Връзката между Гешев и кръговете около Нотариуса и Петьо Еврото е явна
"Поръчкови убийства е имало. Не мисля, че се връщат мутренските години"

„Има зависимости, които стигат до най-високите нива. Скандалът с Красьо Черния доведе до някакви освобождавания във ВСС и магистрати. Да се надяваме, че случаят с Мартин Божанов-Нотариуса, който е известен от години, ще има последствия, които да са на институционално ниво“.

Това обясни в предаването „Защо, господин министър“ министърът на правосъдието Атанас Славов.

„Настоявам за ефективно разследване – кои са поръчителите, до какви нива в съдебната система са стигали зависимостите, кои са магистратите, изпаднали в такива зависимости. Имам правомощие да предлагам дисциплинарни санкции. Те ще бъдат наложени от двата нови съвета. За всеки магистрат, за който се установи, че е с карта за достъп до този клуб, за всеки, за когото има данни, че е упражнявал натиск и рекет – аз ще образувам дисциплинарно производство и ще предложа неговото освобождаване“, подчерта министърът.

„Случаят със заплашване на съдия Цариградска е отпреди 3 години. Взеха се мерки, които не дадоха своя резултат. Разследването на „Антикорупционния фонд“ е от 2021 година. Миналата година при изслушването във ВСС на казуса „Осемте джуджета“ настоявах и за изслушване на казуса „Списък за бърз контрол“. Основното действащо лице вече не е между живите. Той би бил идеалният защитен свидетел, защото е брокерът между политическата или олигархичната част и съдебната система“, допълни Славов.

Според него е важно, че в Народното събрание е създадена анкетна комисия по случая „Нотариуса“.

„Отговорност на институциите е да не остане прах в очите. Тези комисии често са неефективни. Отказва им се информация дори и от прокуратурата. Засега се и въпросът – има ли прокуратурата пълен монопол върху досъдебния процес, може ли да предостави информация за досъдебни производства?“, посочи той.

„Тук не става дума за политическа намеса, за даване на указания, а да е ясно за обществото какво се случва. Като стъпих в длъжност преди 8 месеца това беше първият казус, по който се интересувах. Съдия Цариградска беше подала информация и до Министерството на правосъдието. От прокуратурата казаха, че се работи. Има досъдебни производство, но въпросът е за момента, в който ще има обвиняеми“.

„Връзката между Иван Гешев и кръговете около Мартин Божанов и Петьо Еврото е явна. Тя се твърдеше от самите участници – и от Петьо Еврото, и от Мартин Божанов. Една негова реплика е – „Ние си говорим с Господ“, имайки предвид главния прокурор. Самата тази връзка трябва да се разследва“, подчерта министърът.

Конституционната реформа

„През последните по-малко от три години преобладаващо управляваха служебни правителства. Това е фактическата ситуация. Съдебната реформа започна с промените в Конституцията, но тя тепърва ще мине в решаваща фаза с промените в Закона за съдебната власт“, каза той.

„Поръчкови убийства е имало. Не мисля, че се връщат мутренските години. Има шанс България да се откъсне от прекъсване на тези зависимости“, допълни той.

Придобиването на българско гражданство

„Придобиването на българско гражданство по произход е добре регулирано. В съвета са включени и МВР, ДАНС, МРРБ и Министерство на социалните дейности. Всяка молба за гражданство трябва да получи положително становище от МВР и ДАНС. Правили сме проверки на процедурата, която се случва в Министерството на правосъдието, не са установени такива случаи (на руски граждани, получили български паспорти – бел. ред.). Подали сме над 80 сигнала до прокуратурата за опит за придобиване на българско гражданство с фалшиви документи. Бившият министър на правосъдието Крум Зарков също е подавал такива сигнали. Има хиляди случаи, в които изпращаме документира до МВР, за да се установи дали са истински, или не“, коментира министър Славов.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране