13.10.2021 | 0:32
Бербатов оспори вота: Отиваме на съд, продължаваме да се борим
Защо не допуснаха 20 клуба от Благоевградско? Те можеха да наклонят везните

Димитър Бербатов заяви, че ще оспорва в съда резултата от конгреса. Според него не е спазен уставът, защото Борислав Михайлов не е получил 50 процента +1 от гласовете на регистрираните делегати, които са 483. Михайлов беше преизбран за пети мандат с 241 гласа.

Г-н Бербатов, какво се случи в края на конгреса?

  • Опитах да обясня и да оспоря нещата. Не разбрах какво ни отговориха. В устава е написано… 483 делегати са вътре в залата и следователно трябват 242 гласа, за да се спечели конгресът. Те го изкараха с 241, че по-малко хора могат да гласуват. Това са трикове, които в крайна сметка играят в тяхна полза.

Но в устава пише, че президент се избира с мнозинство от присъстващите…

  • Точно така. И това го казахме. Трябваше им още един глас, но…

Защо няма да има балотаж в такъв случай?

  • И ние това питахме. Водещият се опита да каже нещо, но в устава изрично е написано кое е правилно в случая.

Ще оспорвате ли решението?

  • Да, ще оспорваме. Има съд и пак ще се обърнем натам. Защото наистина не им достига един глас от присъстващите, но

 

те го извъртяха

 

по някаква друга формула – на гласуващите, а не на присъстващите.

 

Може ли да се тълкува уставът, макар че там всичко е написано черно на бяло?

  • Ние се водим по устава на БФС, но те не го правят. Следователно загубата е за нас в този случай, но не е правилното решение. Опитахме се да го оспорим, пробвахме да им кажем, че всъщност се броят присъстващите. Има стенограма, 483 делегати бяха вътре. Самият водещ каза, че за да победи на кандидатът, му трябват 242 гласа! Това го има записано в стенограмата, но и нея не ни дадоха да видим.

Какво следва сега?

  • Ще си търсим правата в съда, няма да се отказваме! Не искаме да изглеждаме като хора, които не могат да приемат загубата. Но в случая не е правилната и точна загуба, защото друго пише в устава. Водещият отначало казва, че има 483 регистрирани делегати и за победа трябват 242 гласа. Накрая обаче се оказаха 241, тоест не им достига.

Странно е как трима делегати не са гласували?

  • Странно е. Задавате правилни въпроси, но… 20 клуба от Благоевградска област не са били допуснати по причини, които на мен все още не са ми ясни. Те също трябва да бъдат потърсени. Защо не са допуснати? Те можеха да наклонят везните. Най-важното е, че трябват 242 гласа от 483.

С оглед на резултата не съжалявате ли, че не се явихте на конгрес през март месец? Тогава може би щяхте да спечелите категорично.

  • Не. Каквото и да се случи, ние сме морални победители. Направихме каквото зависи от нас. Бяхте свидетели на цялото нещо до финалната права. Видяхте какво опитахме да направим. Няма от какво да се срамуваме, излизаме и говорим. Продължаваме да се борим.

През месец март ще има ли конгрес?

  • Трябва да попитате тях. Но ние, отивайки на съд, мислим, че трябва да има. Наше право е да оспорим това решение. Не говорим измислени неща, а пак не се следва уставът.

Борислав Михайлов обяви изборите за прозрачни. През вашия поглед такива ли бяха?

  • Вие, журналистите, трябва да имате претенции, защото не ви се даде възможност да гледате. Загубил, спечелил, няма значение,

 

трябваше да

имате достъп

 

Хората от УЕФА и ФИФА следяха, не мога да се оплача. Но те не могат да вземат решение, те са само наблюдатели. Искахме да е максимално прозрачно. В стенограмата е документирано, че трябват 242 гласа. Нашият адвокат говореше с Камен Костадинов, който водеше конгреса. Сблъскват се две идеологии. Опитахме се да обжалваме, но вътре не бяхме допуснати да го направим.

 

Имаше освирквания към вас накрая.

  • Имаше подвиквания, което е напълно нормално. Не беше правилното решение така да излиза. Стенограмата може да се предостави, така е записано.

Остава ли горчилка у вас?

  • Не. Ние сме си промяната. Различно поколение сме, имаме различно мислене. Ще продължим да правим това, което правим. Футболни хора сме. Не сме се отказали, има си съд. Пак ще се обърнем към него, щом трябва. Няма шанс да се откажем. Настроени сме да си търсим правата. Не знам как ви звучи на вас, но на мен не ми звучи правилно, като има 483 присъстващи делегати, да го извъртат.

Моралната победа удовлетворява ли ви?

  • Да, защо не? Нищо не скрихме. Може да съжаляваме само, че пак се извъртяха правилата в друга посока. Това е тъжното. Не съм разочарован от бройката на гласовете, които получих. Благодаря на клубовете, гласували за мен.

Какъв Изпълком щяхте да предложите?

  • Щях да предложа за Изпълкома хора от футболните сред, без президенти. Живеем в необичайно време. Благодаря на хората, които дойдоха. Ще си търсим правата и да се надяваме

 

отново да има

справедливост

 

Тежки са тези битки, но аз време имам. Млад съм, здрав съм. Имаме си нашите планове. Ако се беше получило, както очаквахме, щях да кажа имената на Изпълкома. Иначе мисля, че преброяването беше прозрачно. Търсих единствено победата. Тези хора си присвоиха един глас, не им прави чест. Публична личност съм. Стилиян и Мартин това правим цял живот. Продължаваме с опитите да си търсим правата в съда, защото това, което случи най-накра, не беше правилно.

 

Имаше ли намеса на политически формации?

  • Слухове колкото искате. Вие ще видите последствията и сами ще си направите изводите. Правихме нещата по честния и моралния начин. Видях снимките от банкетите. Хората трябва да ядат, не може да ги съдим. Ясно е, че са събирани. Качих снимка как ние проведохме кампанията и как те – с ядене и пиене. Различни виждания на нещата. Ясно, че те плащат всичко. Не това обаче е най-важното. Трябваше да има балотаж. Неправилно решение на водещия, не по устав. Ще си търсим правата. Ние сме опозиция и ще опитаме да оправим нещата. Сега е времето да се гради, това ще се случи рано или късно.
оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране