08.02.2024 | 12:32
Бившият шеф на КОНПИ: Пребиха зверски мой близък, докато разследвахме Нотариуса
"Тогава полицаите ме разпитваха, жена ми също. Но нищо не се случи в крайна сметка. За съжаление, Иван Братоев почина преди една година и няма как да разкаже"

Бившият шеф на КОНПИ проф. Стоян Кушлев е бил сплашван, докато е разследвал Мартин Божанов-Нотариуса през 2006 г.

Бандити пребили племенника на съпругата му с цел да стреснат тогавашния шеф на антикорупционната комисия, за да спре да разследва. Това разкритие направи проф. Кушлев пред “България Днес”.

“Точно по времето, в което водехме разследването за имуществото на Мартин Божанов-Нотариуса, бандити бяха ходили при Иван Братоев – племенник на моята съпруга. Отишли с черен джип, бяха го били, ритали и малтретирали. Това беше с цел да ми въздействат да не се занимавам с тези дела, едно от които бе това на Нотариуса. Не са казали точно за кое дело, а общо да не се бъркам и да не разследвам. Но точно по това време се бяхме задействали срещу Мартин Божанов. Бяха казали на Братоев да ми предаде да не разследвам нищо и да се отдръпна!”, разказа професор Стоян Кушлев, който е категоричен, че въпреки това не е спрял да си върши работата след този случай.

“След побоя прокуратурата и МВР започнаха разследване, но така и не се откри нито кои са биячите, нито кой ги е изпратил да ме сплашат през племенника на съпругата ми. Тогава полицаите ме разпитваха, жена ми също. Но нищо не се случи в крайна сметка. За съжаление, Иван Братоев почина преди една година и няма как да разкаже”, каза още той.

Професор Кушлев смята, че Нотариуса много добре е заличил всичките следи, които водят до това дело, заради връзките си на високи нива. Но според него присъдата може да бъде намерена, ако се търси на правилното място и разследващите се разровят усърдно и задълбочено.

“Има един интересен въпрос в случая с Мартин Божанов, а именно защо не могат да намерят делото, по което антикорупционната комисия навремето направи изземването за 430 хиляди лева на Нотариуса. Не е вярно, че не е бил осъждан. Видяхме решението на съда!”, категоричен бе Кушлев.

“Когато се захванахме с всичките тези дела, изскочи името на Мартин Божанов-Нотариуса. Присъдата му беше за отнемане на имущество за близо половин милион. Тази присъда я е получил Божанов още преди създаването на антикорупционната комисия”, обясни бившият шеф на КОНПИ. По думите му няма какво да търсят присъдата, тя е в архивите на комисията, защото лично им била изпратена навремето.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране