13.10.2021 | 10:00
Биков: Ще се опитаме да съставим коалиционно правителство
Той коментира, че от ГЕРБ са готови да водят преговори с всички

ГЕРБ ще се опита да състави кабинет след изборите на 14 ноември. Това заяви Тома Биков в студиото на „Здравей, България”. „Ние се опитахме и на 4 април. Опитахме да водим ефективни преговори. Тогава „Демократична България” и „Има такъв народ” отказаха изобщо да говорят с нас”, добави той.

Биков коментира и последните данни за електоралните нагласи от проучване на „Алфа Рисърч”, сочещо, че ГЕРБ ще бъде първата сила в Народното събрание. „Тези данни са моментна снимка, те не са изборен резултат. Ако имаме такъв тип разлика, ще се опитаме да съставим коалиционно правителство. При такава разлика, въпреки че тя не е малка, очевидно няма да имаме пълно мнозинство”, уточни представителят на ГЕРБ.

Той обясни, че в момента няма как да даде конкретен отговор с кои партии може да се случи коалиционното правителство. „Това проучване показва една тенденция – срив на партиите, които отказаха да поемат отговорност. И запазване на позициите на онези формации, които имаха готовност да влязат в управлението. Това трябва да бъде поучително за поставящите червени линии”, смята Биков.

Депутатът в 46-ото Народно събрание добави, че ГЕРБ няма да поставя червени линии с когото и да е, защото това би било грешка. „Това не означава, че ще влезем в коалиция с ДПС. Но означава, че ние сме готови да водим разговори и преговори с всички сили в следващото Народно събрание, независимо от това дали ще са в опозиция или управление”, посочи той.

„Пакетирането“ на ГЕРБ с ДПС Биков отдава на пропагандни тези на опонентите на партията. „Такива пропагандни тези доведоха до това, че те самите не успяха да съставят правителство и се намират в ситуация на изолация и определена токсичност”, каза още политикът.

Критикът Биков насочи и в посока на служебното правителство. Според него кабинетът на Стефан Янев е безпомощен. „Никой сега не взема 60/40. Забавиха Плана за възстановяване. В момента 85% е планът, който беше подготвен от нас, и 15% някакви промени от типа „да махнем проекти за уличното осветление”, добави той.

Даде коментар и за назначението на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов в структурите на Столичната община и полицейското насилие по време на протестите. „Иванов е според мен изключително добър професионалист. В никакъв случай наш вътрешен министър или главен секретар не е давал заповед да бъдат бити журналисти или мирно протестиращи. Да, може би полицаи са си изтървали нервите, да, може би, някои умишлено са набили някого, но това не е по заповед на вътрешния министър”, категоричен е Биков.

 

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране