28.02.2020 | 10:16
БОЕЦ към НАП: Откъде бащата на Йовчева има 1.75 млн. лева?
Мъжът няма бизнес и не е продавал имоти, твърди сдружението

Гражданско сдружение БОЕЦ изпрати сигнал до Националната агенция за приходите заради скандала с къщата в Барселона. Те прилагат документи на испанското дружество Emma BGS SL, чието седалище е именно имението в Каталуния. Фирмата е регистрирана през 2014 г. от бащата на манекенката Борислава Йовчева – Георги, който внася 3000 евро капитал и става управител. Година по-късно капиталът на Emma BGS е увеличен първо с 1 млн. евро, а веднага след това с още 750 хил. евро.

В цитираните от БОЕЦ документи се казва, че в увеличенията на капитала (на обща стойност 1 750 000 евро) са участвали поравно кипърската офшорка Palms Enterprises и бащата на младата дама Георги Йовчев. Така излиза, че Йовчев е разполагал с 875 хил. евро. Той е бивш водопроводчик от Сандански, няма бизнес или пък продажба на имоти, което да оправдае направените разходи, твърди сдружението.

“. От публично достъпните регистри и данни не става ясно от къде и как Георги Станков Йовчев е придобил средства в размер на 1 750 000 лева. Считаме, че за въпросното лице има обосновани съмнения, че не може да бъде доказан произходът на тези средства, както и че върху тези доходи не са платени дължимите по закон данъци. В случая, както и по отношение на останалите лица и фирми, свързани с тези сделки и финансови операции, има съмнения за данъчни и финансови престъпления, както и за схема за пране на пари, придобити по престъпен начин”, пише в сигнала на БОЕЦ до НАП.

Сдружението настоява приходната агенция да извърши проверка, като проследи произхода на средствата, с които бащата на Борислава Йовчева е разполагал. “Сега” припомня, че фирмата Emma BGS SL е собственик на луксозен магазин за дрехи с площ 140 кв. м на една от централните улици в Барселона – Paseo de Grácia. Бутикът беше моментално затворен след публикацията в испанския вестник “Периодико”, в която се съобщава, че полицията в Каталуния води разследване за пране на пари, към което отношение има и премиерът Бойко Борисов.

Офшорната фирма Palms Enterprises, която дава половината от парите в Emma BGS SL, се представлява в България от бизнесмена Йордан Христов. Той е мажоритарен собственик на “Спортни имоти Приморско” и е спряган за влиятелна фигура в ГЕРБ.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране