18.01.2023 | 14:29
Бойко Рашков получавал милиони от чужбина!?
Bairak.bg разкрива за чутовен скандал в ГДБОП

Чутовен скандал тресе ГДБОП – по времето, когато бе министър на МВР, Бойко Рашков е уличен в получаването на крупни суми от чужбина, които са изтеглени от неговия личен градинар. Тематичната разработка „Градинаря“, обаче, е смачкана от пробити ченгета по негова заповед, твърди брилянтен източник на Bairak.bg!

Всичко започва през 2021-а от сигнал на наша банка до ГДБОП, че по сметката на неизвестен за службите столичанин постъпват транзакции за стотици хиляди от чужбина, след което парите се теглят в брой, става дума за милиони левове.

При първоначалното разследване спецченгетата установили, че получател на парите е човекът, работещ като градинар в имението на Бойко Рашков, намиращо се край Околовръстното зад Академията на МВР.

Банката предоставя данните на мъжа и неговия телефонен номер, след което в сектор „Пране на пари“ при ГДБОП, който към онзи момент се ръководи от Явор Серафимов (в момента заместник-директор на ГДБОП, б.ред.) се регистрира оперативна разработка „Градинаря“.

За краткия си мандат като министър на вътрешните работи в кабинета на ПП Бойко Рашков успял да превърти преводи от чужбина за милиони лева през банковата сметка на собствения си градинар – мъж на преклонна възраст, с нисък умствен потенциал и социални умения, твърди нашият източник от службите.

Ролята на несретника в схемата на Рашков е била да заявява и изтегля незабавно всеки един превод, който влизал по сметката му. За да е гарантирана конфиденциалността на схемата, докато пренасял парите, градинарят бил придружаван от шофьора на Бойко Рашков с черен джип марка „Рекстън“ с изцяло затъмнени стъкла.

Проверката на ГДБОП разкрива, че получателят на преводите е възрастен мъж, който живее в София зад Академията на МВР, където се намира и къщата на Бойко Рашков. Става въпрос за близък приятел по чашка на Рашков, който живее в имението му и изпълнява ролята на градинар и помощник.

Запознати с разследването споделиха, че след като полицията проверила телефонните разговори на въпросния градинар, се натъкнала на ежедневни постоянни разговори между него и телефонния номер на Рашков.

От разпечатките станало ясно, че двамата се чували непосредствено преди всяко едно теглене от банката и веднага след това, засечена е и размяна на есемеси.

След като правят скандалните разкрития, шефът Явор Серафимов организира оперативка, на която присъстват и две оперативни служителки на ГДБП – Анелия и Йонка. На тази среща на дамите е обяснено, че всяко едно действие ще се съгласува с директора на ГДБОП, защото трябва да се запази името на Бойко Рашков, както и, че цялата известна информация не трябва да се споделя с останалите служители от сектора.

Явор Серафимов, по чието разпореждане е отворена разработка „Градинаря“, заповядва на Анелия да изготви справка с цялата събрана дотук информация, която обаче да не се регистрира в деловодството, а да му се даде лично на ръка, откъдето папката попадала в ръцете на министър Бойко Рашков.

Близки до Анелия споделят, че са били свидетели как лично Явор Серафимов й оказвал натиск да поправя текстовете в документите, като често пъти чували думите „Трябва да пазим министъра и всичко да остане в тайна…“

Все още не е ясно кои служби са участвали в замазването на огромния скандал, но вероятно в заверата са включени всички големи дирекции на МВР.

След като разследващите събират доказателства, между които и банкови извлечения за стотици хиляди евро, материалите са предоставени на Бойко Рашков. Министърът, попаднал в капан, обяснил на подчинените си, че ставало въпрос за семейни пари, които неговият бездомен иначе градинар получавал от близки роднини, но препоръчал преписката да бъде приключена и в никакъв случай да не ставала достояние на прокуратурата.

Според МВР-източници в ГДБОП била създадена стройна конспиративна организация за мачкане на сигнала, като от банката са иззети всички документи и доказателства, свързани с транзакциите, а въпросният градинар бил разпитан формално, след което материалите са архивирани.

Според документацията разпитът по казуса е проведен в сградата на ГДБОП на бул. „Цариградско шосе“ 133. Прислужникът на Бойко Рашков бил докаран с черен джип „Рекстън“ със затъмнени стъкла. Според описанието от автомобила слязъл възрастен мъж, зле облечен, изтормозен и с вид на алкохолик.

По време на разговора със спецполицаите градинарят отрекъл да знае за пари трансфери от чужбина, като потвърдил, че има сметка в банката, но отказал да съдейства на полицията с думите „Оправяйте се“.

След срещата екип на ГДБОП проследил джипа, за да се установи къде ще остави градинаря. Оказало се, че колата дълго и безцелно обикаляла София, докато накрая оставила мъжа на Околовръстното шосе край магазин ИКЕЯ, след което той пресякъл платното и се прибрал в къщата на Бойко Рашков.

Време е Бойко Рашков и МВР да отговорят на следните въпроси:

1. Получаван ли е в ГДБОП сигнал за съмнителни финансови транзакции, които са извършвани от градинаря на Бойко Рашков и ако е имало такъв – докладван ли е на прокуратурата?

2. Бойко Рашков указвал ли е натиск над служители на МВР да прикрият трансфери на стотици хиляди евро, свързани с неговия градинар?

3. Къде са банковите документи и събраните доказателства по чутовния скандал?

Източник: bairak.bg

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране