01.05.2023 | 16:24
Борислав Сарафов: Гешев е бил мишена за убиване!
Само една случайност е спасила главния прокурор. Бомбата е била с не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент и осколки

Очевидно взривното устройство е било с намерение да убие, а не за сплашване. Главният прокурор е бил мишена за убиване, каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов по повод инцидента с кортежа на Иван Гешев.

„Очевидно някой го е следил и очевидно е мишена за някого. Той е бил мишена, която да бъде убита. Това е истината, която трябва да се знае от всички“, категоричен бе Сарафов.

По думите му взривът е бил изключително силен. Според очевидци огненият стълб е бил с височина 4-5 метра. На място е установен кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра.

„Взривът има ясна насоченост към пътя и преминаващите автомобили. По първоначалното мнение на експертите бомбата е била с не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент, но и с осколки, които са се разпилели и забили в отсрещните дървета. Тези осколки са поставени не само за да избухнат, а за да убиват“, каза Сарафов.

Със следови кучета се правят огледи и се търсят следи от евентуалните извършители. На място са намерени маркери, които очевидно са оставили извършителите.

„Очевидно покушението е професионално направено и добре изпълнено. Само една случайност е спасила както главния прокурор, така и семейството му, както и редица други хора, които са преминавали по това време по този път“, каза още Сарафов.

Към момента наказателното производство, което е образувано, е за терористичен акт. До няколко часа ще има яснота какъв е химическият състав на взривното устройство.

Борислав Сарафов не можа да потвърди има или няма ранени, но по негова информация няма пострадали при инцидента.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране