16.10.2020 | 16:43
Борисов благодари на… Румен Радев (ВИДЕО)
Вчера много е хвалил България, премиерът Мицотакис ми съобщи, каза премиерът

Министър-председателят Бойко Борисов даде подробна информация за заключенията от заседанието на Европейския съвет във видео, публикувано в официалния му профил във „Фейсбук“.

„ЕК даде своите указания, макар и много закъснели, но по темата за ваксините съм много доволен, каза премиерът. Той приветства бързината, с която Европейската комисия реагира за разработването и разпространението на ваксина срещу коронавируса. Борисов изтъкна, че по темата е ключово безопасността, ефективността и качеството на ваксините, които биха получили разрешение за употреба в ЕС. „Важно е всичко да е много прозрачно и на достъпна цена за всички граждани на ЕС. За съжаление компаниите, които провеждат тестове за това ги спираха, защото вирусът много мутира. Но с колегите на Европейския съвет до късно показвахме кой колко е напреднал с медицината“, съобщи още. „Европейската комисия и държавите членки продължаваме усилията си да бъдем единни и да има цялостна координация по отношение на COVID-19. Трябва да сме в ежеминутен синхрон“, каза той.

„Това, което приложихме в България, е доказаното най-правилно досега – да имаме медикаменти за по-бързото преодоляване на болестта, усилване на болничните заведения, да имаме кодове за отделните градове, да препоръчваме на хората да не пътуват там където има пик“, категоричен беше министър-председателят. Паниката, уплахът и стресът са опасни, икономиките няма да издържат. И тук като добавим по темата за Обединето кралство, ние припомняме, че на 31 декември тази година трябва да има споразумение“, каза в изявлението Бойко Борисов.

„Икономиката в този ред на мисли, е застрашена. Този план за възстановяване, който приехме, не е още ратифициран в ЕП. Все още за тези пари, които мислехме, че са пръснати в европейските икономики, процедурата още не е стартирала и излязла на пазарите. „Фич“ отново са повишили кредитния рейтинг на ББР. Това е хубаво да се пусне и да се знае и да опонираме на всички, които са опитват да кажат, че не се случват хубави неща в България“, заяви премиерът.

„Благодаря и на президента Радев, който вчера много е хвалил България, премиерът Мицотакис ми съобщи“, каза още той. „Че България и Гърция са мост на стабилност“ – естествено, че сме мост на стабилност, защото сме направили с тях толкова много неща – интерконектори, инвестиции и производства, и продължаваме да ги подкрепяме за максимален диалог за решаване на проблема в Средиземно море“, заяви министър-председателят.

Борисов още веднъж припомни мерките, които българското правителство предприе за справяне с кризата от пандемията. Той ги определи като навременни и работещи. „Нужен е стриктен контрол на това, което сме разпоредили в момента. Всеки един българин трябва да знае, че пазейки себе си, пази и бизнеса, туризма и т.н.“, каза той.

Премиерът изтъкна, че в настоящата пандемия, както в цял свят, така и в България акцент се поставя върху подкрепата за най-уязвимите. Министър-председателят посочи, че именно по тази причина, а не предизборно, са вече в ход редица социално-икономически мерки в помощ на бизнеса, образователната система, пенсионерите. Премиерът Борисов специално изрази своите благодарности към всички, които полагат усилия на първа линия.

По отношение на Зелената сделка министър-председателят Борисов бе категоричен, че промените в климата ни задължават да работим за постигането на климатична неутралност. По думите му трябва много внимателно и бързо да се помисли за придобиването на нови мощности, за зелената и чиста енергия, така че 2050 година да има климатична неутралност. Според премиера Борисов трябва да се обърне специално внимание върху енергийната ефективност, иновациите и новите технологии. „С нас или без нас, това ще се случи. Затова трябва бързо да сложим темата на масата и да я решим, докато има средства за реконструкции, за нови мощности, за иновации, и да се възползваме от това, което би могло да се направи заедно с Европа“, допълни Борисов. Премиерът припомни, че още вчера е разговарял с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по темата и нашите екипи са в тясна връзка с Комисията.

„Аз съм за незабавен диалог, за прибиране на корабите и за сядане на масата на преговорите между Гърция, Кипър и Турция“, заяви още министър-председателят Бойко Борисов по темата за Източното Средиземноморие, която също беше част от дискусиите в Брюксел. Относно Брекзит премиерът Борисов изрази загриженост за малкото останало време, в което трябва да бъде постигнато споразумение за оттеглянето на Обединеното кралство.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране