01.11.2023 | 10:15
Борисов внуши подкрепа за Григорова: По-добре държавна собственост от Държавна сигурност
Вече не е грешно да си комунист. Това го показват резултатите в София, каза лидерът на ГЕРБ

Както Хекимян каза, по-добре държавна собственост от Държавна сигурност, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в Пловдив.

Така той намекна, че на втория тур в столицата подкрепя издигнатата от „БСП за България“, „Атака“, „Неутрална България“ и др. Ваня Григорова, а не бизнесмена Васил Терзиев, чийто род е дълбоко свързан с бившата Държавна сигурност.

Борисов показа, че отхвърля Терзиев като кандидат, въпреки че той е издигнат от партньорите на ГЕРБ в правителството ПП-ДБ.

Борисов все се застрахова с думите, че непотърсена подкрепа няма да дава и заяви, че симпатизантите на ГЕРБ ще гласуват по съвест.

Истината е, че подкрепата му не само не е търсена, а е нежелана. Паралелно с неговата публична изява говори лидерът на социалистите Корнелия Нинова, която изрично заяви, че не желае подкрепа от ГЕРБ за Ваня Григорова.

Загубилият битката за кметското място Борисов обобщи резултатите така:

„Вече не е грешно да си от Държавна сигурност, вече не е грешно да си комунист. Това го показват резултатите в София“, добави той.

Той не пропусна и да се похвали:

„Силата на една партия е в цялата страна. Кандидатите за кметове на ГЕРБ и подкрепени от нас на първи тур печелят 95 общини. От тях 7 са областни градове. В 71 общини кандидати за кметове на ГЕРБ отиват на балотаж. В 17 областни града ГЕРБ е на балотаж, и то с водещ резултат влиза в балотажа. … Когато печелехме изборите в София, печелехме с над 200 хиляди гласа, през 2019 г. Фандъкова спечели с над 249 хиляди гласа. Сега ПП и ДБ заедно имат 119 хиляди гласа в София – наполовината на това, което ние сме печелили… Изборите в София още не са завършили, така че резултатите на ГЕРБ са отлични на фона на останалите. Като политик с опит считам, че дори и фактът, че и „Възраждане“ и останалите партии вървят надолу, не ми се мисли каква ще е избирателната активност на изборите за евродепутати“.

Вживя се и в ролята на спасител:

„Сега трябва да я спасим (София) от спасителите – аз ги познавам тези хора, те не могат да работят, защото са мързеливи. С 24 общински съветници от общо 61 в СОС те имат възможност да правят сглобка с БСП, Възраждане, ИТН, или с нас. Само че три години те бяха безмилостни – всяка фуга и плочка беше снимано. Сега се надявам за вашата обективност и еднакъв аршин, да сте критични по същия начин“, обърна се Борисов към журналистите.

Бойко Борисов каза още, че ако ПП-ДБ поиска подкрепата на ГЕРБ за втория тур, той няма да я даде, защото това се правело в неделя. По думите му е грешка че некоалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ няма споразумение за подкрепа на балотажите в населените места, в които не се изправят една срещу друга.

„Най-добрият начин да си върнем София е като я изгубим“, добави многозначително Борисов.

Той не бил изненадан от резултатите в столицата. Срива на ГЕРБ до третото място той обясни с целенасочена атака срещу ГЕРБ в София.

Коментар по темата дойде от евродепутата и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев, който заявява, че от месеци се съмнява, че Борисов играе за Ваня Григорова.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране