22.11.2022 | 19:29
Борисов: Над „Борисовките“ никой не можа да надгради
Трябва да направим правителство, а не Изборен кодекс за след 4 години, каза лидерът на ГЕРБ

„Утре на Председателски съвет моля да обсъдите с останалите партии работата на тази временна комисия, която се предлага. Тя е изключително важна. Ние не работим от позицията на силата, винаги търсим диалог и разбирателство, още повече когато става въпрос за правила за провеждане на избори. Христо Иванов кръсти машините „Борисовки“, макар че ние като правителство сме осигурили пари за покупката на тези машини. Ако е вярно говоренето от Иванов, то ние сме осигурили най-доброто и прозрачно гласуване. Към какво статукво искат да ни връщат, като са закупени изключително добри машини“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията.

„Ние бърза работа нямаме, трябва да направим правителство, а не Изборен кодекс за след 4 години. Нямаме спор по машините, имаме спор кое гарантира, че това, което отчита машината и след това флашката, която отива в един кашон и после на друго място, отчита правилно“, заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

И допълни: „Оттук насетне депутатите ни трябва да направят така, че резултатът от машината да бъде преброен и със съответната квитанция. Давам и друг пример – фискалните апарати са прекрасни, но някой като пипне софтуера или трябва да се отчете в НАП, вместо 100 бонбона отчитат 20“.

„Това трябва да постигнете като съгласие с ДБ“, заръча Борисов на депутатите си. „Щом ние сме въвели машинното гласуване, ако има несъвършенства, да бъдат отстранени в рамките на 1-2 седмици. Трябва да направим правителство, защото се води война до границата ни“, посочи лидерът на ГЕРБ.

„С какви очи казвате, че ГЕРБ е статукво? Кое по-напредничаво и технологично е направил някой друг, като ГЕРБ въведе машините – промяната се случи тогава“, коментира Борисов.

„Държавна компания да оперира кода на машините – ДАНС, или държавна служба по киберсигурност – броят се квитанциите, протоколите, и който иска – да си гласува на хартия. Ние отказ от машинното гласуване няма да направим. Имаме против, че не е доусъвършенствано, че над „Борисовките“ никой не можа да надгради. Това искам от ГЕРБ и СДС да защитаваме – машините са добри, а хората, които носят флашки от къде ли не – това трябва да се уточни. Нека да има Преброителният център, където да работят свежи хора, не уморени от изборите, така ще е гарантиран изборът, а не да се случва всичко със смачкани протоколи“, каза Бойко Борисов.

„За съжаление, продължават безобразията – преди 2 години нямаше шанс да има в новините бягащи – и то чак в София дошли бежанци. Поради некадърно ръководство избиха полицаите, и правилно са си подали оставките. Къде е логиката – представям си, че идва Младен Маринов да ми докладва, че малко бусче, дето не може да вдигне никаква скорост, ще се преследва с полицията, и накрая полицай ще загине или ще е в тежко състояние“, коментира още лидерът на ГЕРБ.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране