01.03.2024 | 11:02
Борисов не вижда причина да иска оставката на Сарафов
След убийството на Нотариуса проблемите с решаването на дела и разследвания по "втория начин" влязоха трайно в общественото внимание

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не вижда никаква причина да се иска оставката на главния прокурор Борислав Сарафов. Според бившия, ако такава се появи, за оттеглянето му ще се настоява, но към момента няма повод.

През последните седмици скандалите в съдебната система са все по-широко коментирани. След убийството на Мартин Божанов-Нотариуса проблемите с решаването на дела и разследвания по “втория начин” влязоха трайно в общественото внимание.

“Барселонагейт” и подкупите

Сарафов застана начело на прокуратурата миналото лято след като Висшият съдебен съвет уволни Иван Гешев. Кадровият орган на съдебната власт обаче се задейства едва след сигнал от ГЕРБ и ДПС, които обявиха, че повече не искат Гешев за главен прокурор.
В отговор той поиска имунитета на Борисов заради разследването “Барселонагейт”, което отлежаваше из прокурорските чекмеджета докато двамата бяха в добри отношения. До повдигане на обвинения така и не се стигна.

В края на миналата година прокуратурата обаче, че данни за съпричастност на Борисов към пране на пари не са открити. Делото е прекратено.

Държавното обвинение не откри повод за дело и в твърденията на бизнесмена Васил Божков, че е давал подкупи на Борисов и някогашния финансов министър Владислав Горанов. Това разследване също бе прекратено.

Убийството

След убийството на Нотариуса обаче отново се заговори с пълна сила за пороците в съдебната система. Името на Сарафов бе замесено, но по друг повод. Наскоро се разбра, че градската прокуратура в прекратила дело, в което има свидетелски показания, че главният прокурор е бил сред редовните посетители на ресторант “Осемте джуджета”. Той се държеше от бившия следовател Петьо Петров, считан за лобист в съдебната власт.

Показанията са давани по дело, образувано срещу Петров в районната прокуратура в София. След това материалите са иззети от градската и разследването е прекратено. Доскорошната шефка на районната прокуратура Невена Зартова казва, че именно това дело е причината Сарафов да ѝ иска оставката. Формално оттеглянето ѝ от поста се случи след убийството на Божанов и съмнения, че в ръководената от нея прокуратура са мачкани сигнали срещу убития.

Виждам един пират и една комисия

Заради скандала около Нотариуса бе сформирана и специална комисия в парламента. В четвъртък депутатите изслушаха Ивайла Бакалова и мъжът ѝ Веселин Денков, потърпевши от групата на Божанов.

По време на изслушването обаче бе споменаето и разследването “Барселонагейт”, по което Бакалова е свидетел. На това депутатите от ГЕРБ реагираха остро и обвиниха ПП-ДБ, че се опитват да извлекат политически дивиденти. В петък Борисов направи същото.

Източник: Mediapool.bg

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране