24.01.2022 | 15:31
Борисов: Не знаем дали няма да осъмнем във война
ГЕРБ иска извънредно заседание на НС заради новината, че НАТО увеличава военното си присъствие в Източна Европа

ГЕРБ са събрали 59 подписа на депутати и внасят искане за свикване на извънредно заседание на парламента заради новината, че НАТО увеличава военното си присъствие в Източна Европа.

Това обяви на брифинг от централата на партията нейният лидер Бойко Борисов.

ГЕРБ настоява премиерът, военният и външният министър да отидат в Народното събрание и да информират депутатите и обществеността за ситуацията. По думите му заседанието трябва да се проведе още днес или утре.

По-рано днес съюзниците от НАТО поставиха в готовност сили и изпратиха кораби и изтребители, за да подсилят отбраната на Източна Европа в момент, когато напрежението около военното струпване на Русия около Украйна нараства.

Борисов обвини управляващите, че не реагират и не информират за ситуацията и заяви, че България е в международна изолация.

„Какво е по-важно, когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски, кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост (за присъствие на военни – б.р.) на 300-400 км от България? Доставките ще бъдат нарушени при едни бойни действия, а с тея кораби в Черно море туризма да го забравим. Ние не знаем можем ли да осъмнем в състояние на война. Президентът на Румъния свика консултативен съвет, ние не знаем. Аз съм върл противник на войната, особено в такава близост до нас“, коментира Бойко Борисов.

Според него засиленото военно присъствие и евентуални бойни действия ще се отразят зле на доставките на суровини и не само:

„В Черно море само България има туризъм. Кой ходи на почивка, когато над него летят F-35 и бойни фрегати вместо платноходки се разхождат“, заяви той.

Той разкритикува външния министър Теодора Генчовска, че не е била на място при вземането на това решение. „Да не отиде външният ни министър там днес, каква по-важна работа има, не знам“, заяви Борисов.

За свикване на извънредно заседание на НС са необходими поне 48 подписа. То се насрочва по преценка на председателя.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране