14.05.2019 | 16:09
Борисов: Разпоредих освобождаването на конкретен човек, а той още беше на работа. И затова Порожанов си отиде
Бойко Борисов обясни защо е поискал оставката на земеделския министър

Проверявам много неща, а това, което ускори подаването на оставка, след като ясно се разпоредих за отстраняване на човек в програмата за къщи за гости на Фонд “Земеделие” , се оказа, че днес той още е на работа. Така премиерът Бойко Борисов обясни подадената днес от земеделския министър Румен Порожанов оставка, която той прие, предаде Канал 3.

Става дума за заместник-директора на фонд “Земеделие“Иванка Багдатова-Мизова, която подаде оставка в началото на май, след като нейният телефонен номер бе оставен в сайта на къща за гости в Юндола.

“Аз казах, че ще проверявам доста работи. Никога не съм бързал да приемам или да настоявам за оставки, докато не се убедя. Но това, което ускори подаването на оставка (на Порожанов) е, че след като ясно и точно се разпоредих за заместник шефа на фонд “Земеделие“, чийто телефон беше на един от сайтове на къща за гости, да бъде отстранен, се оказа, че към днешна дата е на работа“, заяви премиерът.

“Така че, който иска, да си пази някого, аз ясно още на конференцията, ако си спомняте, казах – компромис не правим на никого, ясно и точно сме се разпоредили: където има нарушители, да си отговарят пред закона”, припомни Борисов.

“Такива къщи за гости има във всички европейски държави, много нужни за туризъм извън големите курорти, и всеки, който е злоупотребил, ще му се вземат парите и ще му се търси отговорност. А и е добра превенция за който иска да нарушава в бъдеще”, заяви премиерът, и подхвърли: “Желаещи за министри все още има, не се притеснявайте!”

Министър-председателят изчака нови въпроси от репортерите, но тъй като не последваха, се подсмихна: “Много семпло днеска – човек като бяга, го гоните, като стои – не!

Поводът за оставката на Порожанов е формален, според Мирослав Найденов, земеделски министър в правителството Борисов 1. Има много други по-дълбоки причини, според него. Това, че е останала на работа Мизова е въпрос на процедура. Трябва да се свика бордът на директорите, който да я освободи, независимо, че е подала оставка.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране