21.02.2020 | 15:26
БСП: Отлагаме еврото, защото сме манипулирали данните за икономиката
Социалистите искат Борисов да ходи като глашатай из Европа. И да подаде оставка

БСП твърди, че премиерът Бойко Борисов отлага влизането в чакалнята на еврозоната, защото данните за развитието на икономиката са манипулирани. Това заяви депутатът Румен Гечев от парламентарната трибуна.

Гечев изтъкна, че Борисов твърди, че растежът през второто тримесечеие на 2019 г. е бил 3,5%.

„За какво става дума? Износът януари-ноември 2018 г. е 25 652.9 млн. евро, а януари-ноември 2019 г. е 26 677,8 млн. евро. Това прави увеличение 4,6% спрямо 2018 г. За сравнение, за периода януари-ноември 2018 г. спрямо януари-ноември 2017 г. растежът на износа е бил 3.2%. С други думи, българската икономика е отбелязала тенденция на увеличение на динамиката на износа с нови 1.4%. Много добре.

Не така обаче стоят нещата с данните за вноса през разглежданите периоди. За периода януари-ноември 2018 г. вносът е бил в размер на 27294,1 млн. евро, а през същия период на 2019 г. намалява с 2.3% до 26 677.8 млн. евро. Това е изключително странно. Следвайки подхода на сравненията с износа, тук се натъкваме на първата трудна за обяснение логическа и макроикономическа странност. Защото януари–ноември 2018 г. вносът е бил с цели 8.2% по-висок от периода януари–ноември 2017 г. Бих казал: Алиса в Страната на чудесата“, обясни Гечев.

И допълни, че според данни на НСИ и БНБ вносът е -10,5% за две години.

„Ще кажете, че увеличението на износа, комбинирано с намаление на вноса, е чудесна комбинация. Да, това е мечта на всеки макроикономист, но ако беше вярно. За съжаление такъв хепиенд се оказва по-скоро недоразумение или нещо по-лошо – манипулативни данни“, обясни Гечев.

Според него е смущаващо, че докато износът расте, а вносът намалява, крайното потребление на фирми и домакинства също расте.

„Извинете, ако расте вътрешното потребление, а намалява вносът, трябваше да се намали износът, за да има какво да се потребява. И тук студентите от първи курс си задават въпроса – за какво става дума, тъй като няма как с логиката на макроикономиката да се установят тези противоречия“, каза Гечев.

Той допълни, че от БНБ са признали, че са допуснали статитстическа грешка от 3 млрд. и 345 млн. евро за платежния баланс, като предната година тази грешка е била само 359 млн. евро.

„Тоест БНБ пише, че грешката е 10 пъти по-голяма. Или колегите от БНБ  не са забелязали тази грешка, или тя идва от погрешна информация от митниците и от Министерството на финансите. Защото на първо място по наши разчети от вноса не са отчетени поне около 2 млрд. евро, или около 4 млрд. лв. По наша информация това е от неотчетени, най-вероятно умишлено внесени петролни продукти. Като преоценим на второ място растежа, който декларира правителството на Борисов от 3,3, с тези минус 4 милиарда, растежът реално е 0,8-0,9“, заяви Гечев.

И допълни: „Оттук възниква въпросът – защо правителството на Борисов крие информация за вноса, защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж, отколкото е фактическият. Защото ние въобще не сме от първите страни на ЕС. Ние лазим по дъното на Европейският съюз.“

Гечев припомни как Борисов накара шефа на АПИ да ходи като глашатай в населените места около София, за да им обясни, че няма да има винетки.

„Опирайки се на това, което каза г-н Борисов във връзка с АПИ, той и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а и в Брюксел и Барселона и да обявят как са манипулирали данните. Поради което от името на ПГ на „БСП за България“ заради това манипулиране искаме незабавно оставката на премиера Борисов и на цялото правителство“, завърши Гечев.

Loading...
оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране