08.12.2023 | 18:41
Бутат златната арка пред „Ал. Невски“, Столична община платила 50 000 лева
Часове наред и арките, и килимът предизвикваха остри коментари в социалните мрежи. Много от коментиращите считат, че инсталацията е безвкусна и загрозява пространството

Няма и денонощие след взрива на недоволство в социалните мрежи, предизвикан от поставянето на трите златисти арки пред патриаршеския храм „Св. Александър Невски“, и Столична община (СО) реши да ги премахне тази вечер. В разпространеното съобщение СО разясни и колко струва украсата и стартът на кампанията за празниците – 50 000 лв.

Обект на оживените дискусии стана изградената на ул.„Оборище“, в участъка пред главния вход на храма, временна инсталация от три златисти арки. На първата арка е изписано „Светлината в нас“, а в перспектива в рамките на арките се побира целият силует на храм-паметника. Височината им обаче е неадекватно ниска – около 2,60 м, и човек трябва да е в полулегнало положение, за да улови визуалната идея.

Под арките първоначално имаше и червена пътека, но по-рано днес тя бе премахната.

Днес предиобед „Сега“ поиска от Столична община повече информация кой е одобрявал проекта, ще остане ли инсталацията си в този вид и каква е концепцията, която стои зад проекта. Привечер СО пусна официално съобщение, че премахва арките.

„Тя беше част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада. Тя е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма “Св. Александър Невски” в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото “Светлината в нас”. Тя включва цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата – пишат от СО. – Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски артисти, обявени във фейсбук събитието за старт на кампанията. Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта – пешеходната зона и осветения храм […] Одобрението на проекта е дадено от дирекция „Култура“ на СО. Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв. и включва провеждане на концерт, сцена, осветление, декорация.“

От СО съобщават също така, че през януари ще организират „отворена експертна дискусия, в която да анализираме опита и обратната връзка и да направим правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем предвид най-добрите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарт“.

Почти цяло денонощие и арките, и килимът предизвикваха остри коментари в социалните мрежи. Много от коментиращите считат, че инсталацията е безвкусна и загрозява пространството. Още повече коментари предизвиква пътеката. Някои от коментиращите се чудят какво символизира то. „За декорация – стъпки от кал (пътят към храма)“, написа Виолета Воева. Концепцията не се приема и от някои архитекти, които коментират, че всъщност арката не подчертава храма, а влиза в спор с него и се бие с него. „Внушението е, че църквата е навсякъде под небето“, коментира архитект.

Според официалната информация украсата е част от кампанията по отбелязване на Коледа и Нова година в столицата, която се организира по инициатива на Столична община. „През целия празничен месец площадът ще е преобразен с временен дизайн от градски активисти и артисти. Целта е да бъдат изпробвани варианти за дългосрочното обживяване на тази знакова за столицата зона. В духа на посланието на инициативата “Светлината в теб” се предвиждат празнични светлини, 10-метрово коледно дърво, алея “Елхи на таланта”, коледен базар за храни, напитки и творчески продукти“, съобщиха от общината в деня на запалване на коледното дърво на София.

Дизайнът и реализацията на пространството около храм-паметника е дело на фондация „Колективът“. Това е много активна организация в областта на градското пространство, която успя да спечели престижни награди с проекта си „Реките на София“. На фейсбук страницата на „Колективът“ липсва представяне на концепцията за организация на пространството около „Св. Александър Невски“, но има обявена сходна инициатива за Русе. Там събитието е под наслов „Светлина в тъмнината“ и е насрочено за тази вечер.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране