10.08.2023 | 11:12
Българин спрян в Сърбия при опит да внесе 3 книги на Едвин Сугарев
На граничния пункт ми издадоха документ, който да подпиша. Според документа спешно трябва да върна книгите в България и не мога да вляза с тях в Сърбия, обясни Александър Димитров

Журналистът Александър Николов от „Глас пресс“ – издание на българския в Сърбия, е бил спрян на границата от сръбските власти, които не са му позволили да внесе в страната книги на Едвин Сугарев.

„Нашият приятел от ГласПрес и един от лидерите на българите в Босилеград Александър Димитров от три часа е на граничния пункт Олтоманци-Рибарци и не може да се прибере вкъщи в Босилеград, защото сръбските гранични власти не го пускат да мине границата с 3 (ТРИ) книги – на Едвин Сугарев. Карат го да ги остави в България и тогава да влезне и отказват да му издадат документ, че не го пускат с ТРИТЕ български книги, защото знаят, че вършат незаконни действия. Александър стои на границата и очаква елементарна справедливост и спазване на закона от страната на граничните власти на Р. Сърбия, съобщи късно снощи във фейсбук Петър Харалампиев – бивш председател на Агенцията за българите в чужбина.

Става въпрос за книгите „Елегия на краището. Съдбата на българите в Западните покрайнини“ (изд. „Рива“, 2022).

Димитров е поискал официален документ за отказа, който първоначално му е бил отказан, но след няколко часа е получил такъв.

„На граничния пункт ми издадоха документ, който да подпиша. Според документа спешно трябва да върна книгите в България и не мога да вляза с тях в Сърбия“, разказа още Димитров пред БТА и допълни, че е отказал да подпише документа.

„Говорих с консула на България в Ниш Димитър Цанев, който ме подкрепи и обеща да се чуе с властите., посочи той. – Надявам се, с помощта на медиите нещата да се променят. Това не може да продължава така. Аз уважавам правилата и бих искал и с мен да се отнасят така.“

Едвин Сугарев е поет, писател, публицист, политически деец и бивш български консул в Ниш, Сърбия. Научен сътрудник в Института за литература между 1986 – 1990 година, като междувременно преподава нова българска литература в СУ (1987) и води лекции върху българския експресионизъм в Пловдивския университет Паисий Хилендарски (1988). През 2008 година защитава докторат на тема Александър Вутимски – паралелни прочити. През 2010 година, в несъгласие с начина на реформиране в БАН, напуска и става преподавател в НБУ. Член на редколегията на Българистика Nuova – годишник на департамент Нова българистика към НБУ.

Източник: OffNews

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране