03.10.2020 | 13:21
България е предложила да приеме още мигранти от Лесбос
От срещи на българския вътрешен министър в Атина става ясно, че заявката е вече за 70 непълнолетни

България е предложила да приеме още непълнолетни мигранти от гръцкия остров Лесбос. Това става ясно от официално съобщение на българското МВР за посещение на вътрешният министър Христо Терзийски в Атина. Той е бил там по покана на алтернативния министър по миграцията и убежището на Гърция Георгиос Кумуцакос.

„Гръцката страна приветства решението на България да приеме 20 непълнолетни в допълнение към останалите 50, за които вече е изпратила заявка“, се посочва в официалното съобщение. На 11 септември правителствената пресслужба обяви, че България е предложила на Гърция да приеме 20 деца от изгорелия мигрантски лагер „Мория“ на остров Лесбос, които се намират там без родителите си. Общо 400 непридружени деца са сред близо 13-те хиляди мигранти, които останаха без подслон, след като пожар изпепели приемателния център, добавиха тогава от правителството. Сега става ясно, че сме предложили още първоначално да се приемат 50 човека. По онова време бе обявено, че Бойко Борисов разпоредил на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да предприемат необходимите постъпки пред гръцката страна, както и че МВнР е уведомило с нота за намерението си и посолството на Република Гърция в София. Очевидно сегашното посещение е било и по темата с мигрантите.

От съобщението на МВР става ясно, че след като е получил благодарност, министър Терзийски пък изразил своята признателност за потвърдената подкрепа от страна на Гърция за приемането на България в Шенген. По време на своята визита той провел среща и с министъра за защита на гражданина Михалис Хрисохоидис. На разговорите присъствал и посланикът на България в Гърция Валентин Порязов.

Според официалната информация при срещите било обсъдено сътрудничеството по въпросите на миграцията от двустранна и регионална перспектива и обмениха мнения по предложението на Европейската Комисия за новия Пакт по миграция и убежище.

Страните се увериха, че споделят сходни позиции по основните аспекти на Пакта по миграция и убежище. Подчертано бе, че в него няма баланс между солидарността, която държавите членки трябва да предоставят и отговорността на страните на първа линия, като България и Гърция. Министрите се споразумяха да положат усилия за преодоляването на тази липса на баланс в рамките на предстоящите преговори и да отстояват обща позиция.

„Сега“

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране