14.06.2019 | 17:25
Валери Жаблянов е фаворит за поста на Корнелия Нинова
След започналия разпад в БСП на него ще се падне задачата да я сглоби отново

Валери Жаблянов е най-вероятният наследник на подалата оставка като председател на БСП Корнелия Нинова. Това показа журналистическото ни проучване сред ключови фигури в Столетницата.

Уважаваният политолог е лицето, еднакво отдалечено от всички враждуващи лагери в партията на социалистите, коментираха за „Труд“ хора от ръководството.

Като Член на Националния съвет на БСП, който оглавява Комисията по подготовката и развитието на кадрите на БСП, Жаблянов има пряк поглед върху работата на ключовите играчи в партията. Не без значение е и покрепата на неговата кандидатура по места, защото работата с хората, които са далеч от жълтите павета, за него е весекидневие, казват както противници на Корнелия Нинова, така и нейни поддръжници.

„Мъжко момче“, „сериозен човек“, „реалист, а не въздухар“, така го определят дори и „ниновисти“.

Валери Жаблянов е роден през 1965 година в с. Друган, Радомирско. Дори и по възраст той е между двете поколения в БСП и

е приеман еднакво добре

и от младите и от старите си колеги не само в партията, но и в парламента като депутат. Като перфекционист, „човек на детайла“, го определят съпартийци. Сочат като доказателство факта, че той дори си е позволил да редактира предизборния лозунг на БСП „Справедливост сега“.

„Смятам, че към „Справедливост сега“ трябва да бъде добавено още нещо – да се конкретизира необходимостта от социална справедливост“, казва той. И обяснява, че в едно класово разделено общество това, което е справедливо за едни, не е справедливо за други. „БСП акцентира върху социалната справедливост, върху необходимостта да бъдат преодолени и да се създават предпоставки за преодоляване на тежките социални различия, които до голяма степен бяха породени от прехода у нас“, са аргументите на Жаблянов. Как и защо Валери Жаблянов ще оглави соц. партията предстои да разберем в неделя, на Конгреса. Едно е ясно –

Корнелия Нинова няма да се предаде,

тя ще се опита да се върне на бял, или в нейния стил – на черен кон.  Но не тя, а БСП трябва да се върне към нормалното си функциониране. Това заяви членът на Националния съвет на партията и бивш неин председател Михаил Миков. Според него промените в устава, които бяха направени от Корнелия Нинова, ще продължат да разединяват левицата, а не да я обединяват.

„Дойде краят на бодряческото помпане в БСП“, каза с присъщото си чувство за хумор предшественикът на Нинова.

„През последните години бе разтурено цялото ляво движение и там има няколко субекта, които търсят собствена изява, а от това печели дясното“, обясни Миков. По този начин той намекна и за десните уклони към Костов и костовистите на Нинова, която по политически генезис e „седесарка“. Заплахата от посиняване на червената партия е повече от реална, защото удавник и за сламка се хваща, коментират бесепари.

Членът на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев запита: „Tя вече не е председател, това е факт, но дали не иска да влезе през задния вход?“.

Юрий Асланов, социолог и член на Националния съвет на БСП, също се съмнява: „Не е категорична тази оставка. Но при подаването на оставката, ако го нямаше изречението: „ще се кандидатирам отново“, можеше да говорим, че се постъпва по европейските правила.“. Тези думи изрича човек, който категорично бе сочен за един от най-преданите хора на доскорошната БСП ръководителка.

Хора от върховете на БСП противопоставят разумния и мотивиран говор на Жаблянов на лозунгите на председателката в оставка Нинова. Например: „Докато тя предизборно вееше баяряка „Край на ГЕРБ, предсрочни избори след евровота!“, Жаблянов остана трезв: „Трудно е да се дават прогнози в тази обстановка. Ние имаме най-непредвидимото правителство и управление в цялата нова демократична история на България. То е свързано изцяло

с капризите на министър-председателя

Георги Божинов пък набляга на факта, че смята, че на пленума преди две седмици Нинова е имала само трима защитници в лицето на Кирил Добрев, Крум Зарков и Георги Гьоков. В едноседмичен срок след конгреса ще бъде избран заместник на Корнелия Нинова, като тя ще бъде принудена да напусне кабинета си, смята той.

Георги Гергов бе лаконичен преди Конгреса: „Сеч!“.  Феновете на Нинова, които изглежда оредяват съвсем, се опитват да катализират започнатото от нея разцепление на БСП. Те се опитват да внушават, че Нинова все още има подкрепа.  „До болка позната схема, още от времето на „тесните“ и „широките“ социалисти, на Дядо Благоев, коментират пък техните опоненти. И добавят, че верни на Нинова вече дезертират от лагера u. Нещо повече – открито говорят за новия председател на БСП.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране