01.12.2019 | 15:28
Валя Ахчиева напуска БНТ
Тя ще продължи работата си и в Euroaktive, където има рубрика от няколко месеца

Разследващият журналист Валя Ахчиева напуска БНТ, съобщи самата тя във видео във „Фейсбук“. „В петък депозирах пред генералния директор на БНТ заявлението си за напускане на националната телевизия“, поясни тя. Ахчиева ще продължи да прави журналистически разследвания, които ще се излъчват в You Tube.

Ще продължи работата си и в Euroaktive, където има рубрика от няколко месеца. Дългогодишният кадър на БНТ възнамерява да продължава да информира българската и европейската общественост за злоупотреби с евросредства, нарушаване на човешки права, корупция по всички етажи на властта и „всички нарушения, които все още пречат на българите да се почувстват достойни граждани на ЕС“. „Свободната журналистика има нужда от свободни медии. Аз избрах свободата“, каза още Ахчиева. Първото разследване ще бъде излъчено в сряда в You Tube в интернет канала „Разследването на Валя Ахчиева“.

В началото на годината предаването на Ахчиева по БНТ – „Открито“, което се излъчваше в продължение на 17 г., беше свалено от ефир от предишния директор на БНТ Константин Каменаров. След това той обяви конкурс за разследваща рубрика, каквато няма и до момента в ефира на обществената телевизия. През март стана ясно, че ръководството на телевизията и Ахчиева са в конфликт. Тя обяви, че БНТ отказва да излъчи втора част от нейно разследване, докато бившият директор заяви, че тя не е спазила професионалните си задължения и че имало непредвиден разход в размер на 980 лева. Ахчиева заведе дело, което през септември спечели на първа инстанция, като съдът отмени наказанието й „предупреждение за уволнение“.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране