15.03.2023 | 18:16
Василев: Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите! (ВИДЕО)
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" обвини служебната власт, че разпъва чадър върху големите фирми при събирането на ДДС

„Служебният кабинет пак започна да плаши българските граждани. Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите“. Това коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

По-рано днес служебният финансов министър Росица Велкова поиска от всички свои колеги министри да намалят разходите си с 20% заради риск за бюджета. Причините за тревогата ѝ са значителните по размер разходи от закони, гласувани от предишни народни събрания.
Изпълнението им води до влошаване на бюджетното салдо – то се очертава да бъде с дефицит около 7% от БВП, предупреждава Велкова. Като най-застрашаващи фискалната стабилност тя извежда увеличението на пенсии и социални възнаграждения, намалените данъчни ставки, както и неизпълнени европейски и национални инвестиционни програми.

„Това, което се случва в момента, е една политическа манипулация. Един прост въпрос: Фискалният резерв към края на февруари 2021 г., последните месеци на правителството на ГЕРБ по това време, беше 8,8 млрд. Фискалният резерв към момента е 16, 4 милиарда, с почти 8 милиарда повече. Как точно фалира държавата?“, попита с видеообръщение Василев.

Бившият финансов министър обвини служебния кабинет, че разпъва чадър над големи фирми, тъй като е събрало много по-малък ДДС, отколкото преди година. По негови изчисления в държавния бюджет е трябвало да постъпят 400 млн. лева повече спрямо събраното от началото на годината.

„Приходите от ДДС са със 100 млн. лева по-малко от събраните по това време миналата година, а трябваше да са 300 млн. повече. Всичко това отговаря едно към едно на случващото се в министерството, когато влязох в него – едни чадъри на едни големи фирми, които не внасят ДДС“, каза Василев.

 

 

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране