14.08.2019 | 0:01
Васил Грудев започна с уволненията във фонд „Земеделие“
Чиновници мотаят над година проекти, чакащи финансиране по селската програма

Новият шеф на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев обяви война на „кърлежите“. Грудев, който замени на поста Румен Порожанов, намекна, че е заварил зле управлявана система, в която корумпирани чиновници, посредници и бенефициенти източват ресурсите на ДФЗ. Чистката вече е в ход – уволнени са четирима служители. Шефът на фонда, който оперира с милиарди левове от българския и европейския бюджет, разкри още, че „недобро планиране“ е довело до драстично забавяне на разглеждането на проекти, кандидатстващи за финансиране – средното закъснение е 14-18 месеца.

Васил Грудев обясни пред БНР, че дотук е освободил четирима свои подчинени заради „съмнения в безкористното изпълнение на служебните им задължения“. Той не даде подробности, само уточни, че най-високото ниво на уволнените е началник отдел. Разбра се, още, че новият ръководител на разплащателната агенция ще продължи да търси „кърлежи“ и да ги отстранява, използвайки големия си опит (Грудев има стаж във фонда, а освен това е бил министър и зам.-министър на земеделието). „Познавам голяма част от дефектите в системата, което няма да е добре за лошите герои. Разликата между лоши и добри герои е дали „са част от системата със смислени действия, или са кърлежи, които се прилепват към определени финансови потоци и се пробват да изсмукват тези потоци, не там, за където са предназначени“, разясни директорът на ДФЗ. Той посочи, че за идентифицирането на „кръвопийци“ ще се ориентира и по демонстрациите на необяснимо висок стандарт – като случая с арестувания чиновник, който ходел на работа в разплащателната агенция с брониран мерцедес.

Разтребването в ДФЗ ще обхване и затлачените с повече от година проекти, кандидатстващи за финансиране по различни мерки. Основно поради лошо планиране през годините в рамките на месеци са се натрупвали хиляди проекти и при ограничения персонал средното забавяне при разглеждане на проектите е достигнало от 14 до 18 месеца, обяви Васил Грудев. За да маскира закъсненията, администрацията на фонда започвала да отправя въпроси как да действа по някакви казуси до управляващия орган, до Брюксел, „само папата не са питали“. Това са стандартни чиновнически подходи – когато искаме да оправдаем дадено забавяне, а те са довели до още по-голямо закъснение, поясни Васил Грудев. Той призна, че когато чиновниците създават опашки за одобрение на проекти, това е покана за корупция.

Loading...
оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране