16.01.2020 | 19:37
ВИДЕО: Е КАК ЩЕ ИМАТЕ ВОДА, ХОРА ОТ ПЕРНИК?
Кмет с отвертка в ръка или как се краде вода от язовир "Студена"

Атанас Русев и екипът му, които от месеци помагат за увеличаване на дебита към яз. „Студена“, са установили, че незаконното отклонение от Палакарийския канал към село Ярлово е било пуснато за пореден път, макар че бе запечатано от полицията и прокуратурата преди почти месец.

Това става ясно от пост на Русев във „Фейсбук“. Той разказва, че са установили намалени количества вода по канала, който снабдява и яз. „Студена“. При проверка на място видели, че полицейските лепенки са махнати от шахтите с отклонение към с. Ярлово, а водата е пусната. Малко по-късно на място се появил кметът на селото, който носел отвертка, пише Русев.

Кметът на Ярлово Васил Миленов потвърждава, че е бил на мястото. „Бях решил да си ходя просто така. И видях от далеко, че има хора горе и реших да видя“, казва Миленов пред bTV.

Целият пост на Атанас Русев:

Преди няколко дни, при огледа на Палакарийския воден канал, установихме че на изхода на канала водата е с много малък дебит въпреки затоплянето на времето и очакваните по-големи количества вода. Незабавно извършихме проверка на мястото, където преди седмици, полицията и прокуратурата бяха затворили и запечатали нераглементираното съоръжение отклоняващо Палакарийския воден канал (част от съоръжението яз. „Студена“) към с. Ярлово.

За наше изумление установихме, че отново водният канал е отклонен към с. Ярлово, полицейските лепенки просто липсваха, а затвореният кран – отворен. Вероятно каналът е бил отклонен около Нова година, точно преди развалянето на времето като извършителите са се надявали най-вероятно, че никой няма да може да достигне до съоръжението при лошите метереологични условия и дълбокия сняг, и така ще си остане цяла зима. Пропуснали са обаче факта, че ние може да ходим и пеша в дълбокия сняг, защото сме планинари и алпинисти повече от 30 години, а най-вече съвестни граждани.

Днес, 14 януари 2020 г., съвместно с ОД на МВР София и ОД на МВР Перник, извършихме ПОВТОРНО установяване, ПОВТОРНО спиране на нерегламентираното отклонение на Палакарийския воден канал към с. Ярлово и ПОВТОРНО запечатване на каптажа от 3 шахти.

Само час след спирането на водата, както точно предсказахме пред полицаите че някой ще дойде, горе високо в планината, отнякъде изникна КМЕТЪТ на с. Ярлово, с отвертка в джоба, който твърдеше че е дошъл пеша да види защо няма вода. Няма да предавам абсурдния разговор, защото това вече е част от следствените действия…

Как се нарича това, когато има обявено бедствено положение и над 100 000 души са на прага да останат без капка вода, някой да отиде, да махне полицейските лепенки и да отклони един от единствените водоизточници на тези хора в беда, за собствените си неясни и очевидно незаконни цели? Мародерство, саботаж, изродщина или какво? Очевидно всичко това е част от кочината и корупцията в която тъне цялата ни държава и което е главната причина за кризата с водата в Перник и тя, вместо да бъде прекъсната, продължава с пълна сила и в условията на бедствие.

Е КАК ЩЕ ИМАТЕ ВОДА, ХОРА ОТ ПЕРНИК? Разбирате ли абсурда, че сме единствената група, която всеки ден, вече повече от месец, сме на терен в източната част на водосборната зона на яз. „Студена“ и извършваме всеки ден по няколко успоредни действия с единствената цел – повече вода към язовир „Студена“. А се сблъскваме ежедневно с подобни невероятни абсурди, показващи единствено, че българинът се е превърнал в долна орка.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране