11.01.2022 | 20:58
ВИДЕО: Кирил Петков с обръщение за Северна Македония, благодари на Радев
Ние заедно се обединихме около обща цел - добросъседство, коментира премиерът

Още този месец ще отида до Република Северна Македония, за да покажем, че през конструктивен диалог и диалогични действия можем да направим много повече от
това, което се е случвало през последните години. Заедно можем повече. Това заяви във видео обръщение министър-председателят Кирил Петков. Неговото посещение в Северна Македония беше планирано за 18-ти януари, но беше отложено, заради карантинирането на всички участници във вчерашния КСНС в президентството, тъй като председателят на парламента Никола Минчев даде положителен тест за коронавирус.

„Искам да благодаря на президента за свикването на КСНС вчера, както и на парламентарно представените групи за тяхното участие. Ние заедно се обединихме около обща цел – добросъседство. Потвърдихме съществуващата позиция на България в отношенията ни със Северна Македония”, добави той.

По думите на Петков КСНС е показал, че всички участници споделят една обща цел – излизането от застоя в отношенията с Република Северна Македония и даването на ново начало в стремежа към добросъседство.

„В този нов старт трябва да обсъдим важни за двете страни теми за правата на българите в Северна Македония, обща инфраструктура, общ културен календар, евроинтеграция и история”, допълни той. Петков добави, че се надява нашите съседи и нашата делегация да могат да постигнат реален прогрес. „Правителството ще започне работа по изпълнението на програмата в различните области, а правата на българите в Македония ще са в центъра на усилията му“, добави Петков.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране