19.09.2023 | 9:17
Внимание! Точат банкови сметки с фалшиви евтини стоки
Пускат примамливи оферти за компютър за 4 лв. и мобилен телефон за 7 долара

С фалшиви обяви за онлайн продажба на евтини стоки измамници се опитват да получат данни за банковата ни карта и да източат парите ни. Най-често това става чрез рекламни съобщения във Фейсбук и други социални медии.

Предложения за евтини лаптопи по 4 лв. или 39 долара, мобилни телефони от престижна марка за по-малко от 7 долара и тротинетки на абсурдно ниски цени заливат абонатите на Фейсбук. От фалшивите обяви за стоки на ниски цени страдат не само потребителите, които попадат в капана, а и легалният бизнес, тъй като много хора губят доверие в рекламата в социалните медии. След като човек види три фалшиви обяви, дори да попадне на реклама на истински търговец, който прави някаква промоция, подхожда с недоверие. Някои от фалшивите обяви са дори с по-добро качество от оригинални сайтове на онлайн търговци. Това прави различаването на фалшивите от истинските обяви доста трудно.

Схемата за измама най-често е една и съща. В социалната мрежа публикуват снимка на скъпа стока на абсурдно ниска цена. Обяснението за ниската цена може да е различно. Например, че опаковките на партида от тази стока са били повредени. Или голям онлайн търговец иска да изчисти складовата си наличност от върнати стоки. Затова продават стоките на ниски цени. Самите оферти на намалените стоки са доста разнообразни. Има мобилни телефони, тротинетки, лаптопи с обявени цени в долари, както и снимки на лаптопи с цени в левове, които наподобяват щандовете на голяма верига за техника, която оперира в България. Но обикновеният потребител в интернет няма как да провери дали снимките с цени в левове са реални или са обработени с фотошоп. Някои фалшиви обяви обясняват ниските цени с уникални промоции и намаления от 90%, на които вие случайно сте попаднали, докато разглеждате социалните медии.

Често във фейсбук има и коментари от хора, които уж вече са поръчали евтината стока, тя е пристигнала и заявяват, че са много доволни от покупката. Ако човек цъкне на телефона си, че иска да купи евтината стока, се отваря следващ екран, в който искат да въведе всички данни от кредитната си карта. А именно тази информация искат измамниците. Ако човек сподели цялата информация от кредитната си карта, парите му лесно може да бъдат източени.

За разлика от повечето български онлайн търговци, които дават възможност и за плащане чрез наложен платеж, тоест при получаване на стоката, измамниците искат предварително плащане. Друг признак по който може да се ориентирате, че става въпрос за измама, е че от рекламата във Фейсбук ви прехвърлят към някакъв странен сайт за онлайн търговия. Но ако потърсите този сайт през Гугъл, се оказва че той не съществува. Но дори и да има такъв сайт, това не означава, че е напълно легален. Коректните онлайн търговци трябва да имат телефон и мейл за комуникация с клиентите.

В социалните медии има фалшиви обяви за всеки вкус, измамниците не се ограничават само до евтина електроника. Може да попаднете на градински пейки или люлки, чиито цени са намалени десет пъти. Или пък якета от естествена кожа на абсурдно ниски цени от 4-5 долара. Всичко това прави отсяването на фалшивите от истинските реклами още по-трудно.

При фалшивите обяви в социалните медии стоките или не пристигат до клиентите, или не отговарят на снимките. Но по-опасно е предоставянето на данни от банковата карта, което може да доведе до източването є. Легалните онлайн търговци трябва да отговарят на редица изисквания, като например да предлагат връщане на стоката до 14 дни след покупката. Но никой не следи за фалшиви обяви в социалните медии. Затова социалните медии са източник на 88% от всички измами при онлайн покупки, показват данни на британската банка “Барклис”, цитирани от “Евронюз”. Девет от 10 измами при покупки започват от социалните медии. 24% от измамените са между 21-30 години. Най-пострадали са хората над 70-годишна възраст. Те губят най-много пари от подобни измами. Затова банката призова собствениците на социалните медии да имат фонд за възстановяване на разходите на жертвите. А предотвратяването на измами да стане задължителна мярка за технологичните компании. Дали обаче Фейсбук ще предприеме мерки за премахване на фалшивите обяви тепърва предстои да видим.

Подробности!

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране