01.02.2023 | 10:20
Въгледобивът и производството на енергия в Перник са основните стълбове на икономиката в района
Преди 130 години стартира своето бурно развитие въгледобивът в Пернишко

Преди 130 години стартира своето бурно развитие въгледобивът в Пернишко. 60 години по-късно е открит и ТЕЦ „Република“, благодарение на който Перник се превръща в значим енергиен център на страната.

Много са събитията, които се случват за първи в миньорския град, намиращ се в близост до Столицата. В гр. Перник не само се открива първата въгледобивна мина, а и светва първата крушка. През годините ТЕЦ Република се превръща в ковачница за кадри за българската енергетика.

В наши дни Перник е един от малкото градове в страната, които се радват на комфорта на топлофикационната услуга – едва 11 български града могат да разчитат на централно отопление към днешна дата.

Според последното преброяване на НСИ от 2022 година населението на Перник е 74 000 души. Абонати на Топлофикация Перник са над 20 000 домакинства, което означава, че над 2/3 от гр. Перник е топлофициран и парното е най-предпочитаният метод за отопление в миньорския град.

Пряко заетите във въгледобивната мина в Перник са малко повече от 400 човека, а в ТЕЦ-а работят над 500 човека. Още толкова вероятно са и заетите граждани в свързани дейности, като например фирми, отдаващи под наем подемна и транспортна техника в т.ч. багери, челни товарачи, самосвали и други. Това означава, че пряко ангажираните и допринасящи за производството на енергия в гр. Перник и областта са над 2 000 души, което е значителна цифра на фона на населението в града. Почти всеки жител на района има, ако не член на семейството, то поне близък приятел, който е зает в добива на въглища, производството на енергия или в свързващи дейности. Без съмнение въгледобивът и производството на енергия са основните стълбове за местната икономика.

Поетият ангажимент от предишното редовно правителство за закриване на въглищния сектор до 2026 година напълно обрича над 2 000 българи в района, които са в риск да останат без поминък. Всички в града се надяват Европа да приеме преразглеждане на поетия ангажимент и гледат по-оптимистично на възможността дружествата да работят поне до 2038 година.

Какво направи Топлофикация Перник през годините, за да подобри своята дейност?

Около 2007 година е извършена мащабна реконструкция на котел №5. В обновяването на съоръжението, което е сред основните за производство на енергия в дружеството, са инвестирани над 6 500 000 евро.

През следващите години в Топлофикация Перник е изградена сушилня за въглища, чиято работа допринася за по-ефективно производство и намаляване на въглеродните емисии.

Какво планира Топлофикация Перник, за да удължи експлоатационния живот на централата?

От дружеството са декларирали публично, че ще реализират инвестиции с цел диверсификация на горивния микс с по-екологични горива и поетапно пълно заместване на въглищата с алтернативи с по-добри екологични показатели. Първата стъпка е в ход. Предстои внедряване в експлоатация на 3 нови съоръжения за производство на енергия, работещи с основно гориво природен газ. От дружеството работят по увеличаване на дела на мощностите, работещи на природен газ, както и въвеждане на биогаз като ново по-екологично гориво.

Въпреки възможността на част от домакинствата в Перник за газифициране, централното парно остава предпочитан метод за отопление. Освен като потребителско предпочитание Топлофикация Перник е важна за района, защото електропреносната мрежа в града не е проектирана за натоварване, ако драстично се увеличи делът на отоплението на електрическа енергия.

Топлофикация Перник е кръвоносната система, без която Перник би бил поставен на огромно изпитание и изправен пред огромна социална криза. За да се запази заетостта в района е важно да се гарантира работата на Топлофикация Перник и Мини Перник през следващите години.

Заетите във въгледобива и производството на енергия в района са единодушни, че за постигането на целите за устойчиво развитие е необходима, както национална, така и европейска подкрепа.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране