19.05.2022 | 14:46
„Възраждане“ поиска махане на решетките от Нaродното събрание и извинение
Срамно е народните представители да се страхуват от народа си, заяви Елена Гунчева

С декларация на парламентарната група на „Възраждане“ започна днешното заседание на Народното събрание. Декларацията е във връзка с поставените метални решетки на входа на Народното събрание.

Позорно е парламентаризмът да бъде ограден с метални решетки, Народното събрание (НС) да бъде постоянно оградено с метални преграждения, обяви Елена Гунчева. Страхът на управляващите от хората, само месеци след избирането им във властта, преминава в нелогични и позорни действия, които показват единствено несигурност и желание за конфронтация, добави тя.

„Срамно е народните представители да се страхуват от народа си“, заяви Гунчева.

На 18 май на официалния вход на Народното събрание са поставени тежки метални решетки, неизвестно по чие разпореждане и без знанието на народните представители, обясни Гунчева повода за изявлението. Сградата на НС е исторически, културен и архитектурен паметник от национално значение, подчерта тя и добави, че никой председател на парламента не си е позволявал да сложи решетки на сградата-символ на парламентаризма и демокрацията.

Поставянето им показва страх и неуважение към народа, който е избрал всички нас, заяви Елена Гунчева. По думите ѝ българското правителство и НС трябва да работят в интерес на България и българския народ и тогава няма да се страхуват от гражданите, които са ги избрали.

Представителят на „Възраждане“ отбеляза, че поставянето на метални решетки на официалния вход на НС е предизвикало и остри негативни реакции сред хората, българските общественици и политици. Недопустимо е подобно еднолично решение да бъде заплаха за обществения ред, се казва в декларацията на политическата сила. Затова от „Възраждане“ настояват незабавно да бъдат премахнати решетките и инициаторът за тях да се извини на депутатите и българския народ.

Очаква се днес като точка втора парламентът да разгледа искането за предсрочно освобождаване на Мирослав Иванов като заместник-председател на Народното събрание (НС).

Проекторешението ще е точка в дневния ред. Вчера представители на трите опозиционни парламентарни групи – на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, внесоха проект на решение за освобождаване на Мирослав Иванов („Продължаваме промяната“) от поста. Според парламентарния правилник предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.

НС ще гласува на първо четене Законопроект за българския език.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране