11.09.2019 | 0:01
Вълка и Домусчиев в битка за боклука на София
Малко преди изборите Столичната община задвижи мегапоръчката с бюджет от 430 млн. лв. за следващите 5 години

Свързани с братя Домусчиеви и Румен Гайтански – Вълка фирми са основните претенденти за преразпределението на бизнеса със сметосъбирането и почистването на София. Това стана ясно при отварянето на офертите в най-голямата обществена поръчка на столицата с бюджет от 430 млн. лв. за следващите 5 години. Теоретично Домусчиеви и Вълка могат да спечелят обслужването на всичките 7 зони, на които е разделена столицата. В надпреварата обаче има още 6 оферти за различните зони, сред които са и част от досегашните играчи, но има и нови кандидати с малък или дори никакъв опит в почистването.

Договорите с избраниците обаче едва ли ще бъдат подписани преди края на мандата на Йорданка Фандъкова, тъй като се очакват обжалвания на процедурата. Въпреки това търгът вече влезе в кампанията за местния вот, като Мая Манолова критикува Фандъкова, че иска да разпредели бизнес за стотици милиони и да остави следващия кмет с вързани ръце за целия му мандат.

Седем от десетте оферти са на фирми, които и сега чистят София. Това са консорциумите на „Титан АС“ (на Димитър Борисов и Иво Иванов) и братята Георги и Кирил Домусчиеви, обединението „Грийн партнърс – БКС“ на Румен Гайтански – Вълка, който се включва и с нова фирма – „Зауба“ АД, консорциум „АЕС-Х Груп“ на бившия шеф на общинското „Чистота“ Красимир Арсов, „ЗМБГ“ АД и българското подразделение на австрийската A.S.A. Трима нови играчи нямат голям опит в бранша, но зад тях стоят интересни имена. „Евро Импекс София“ например е 100% собственост на Александър Иванов, който според статия в „24 часа“ е син на бившия агент на ДС Димитър Иванов.

„БАКС – 99“ и „Астон сървиз“, които сега работят като подизпълнители на А.С.А в кварталите „Изгрев“ и „Слатина“, са подали самостоятелна оферта като консорциум за същата зона, включваща и „Подуене“. Мажоритарен собственик на „Астон сервиз“ е Георги Харачерев (в миналото свързван в различни публикации с „Мултигруп“), а „БАКС – 99“, която е притежание на Димитър Стефанов, има история в инфраструктурното строителство.

Третият нов кандидат е ДЗЗД „А.С.А“. Обединението ползва името на споменатата вече австрийска фирма, но реално няма нищо общо с нея. То е съставено от туристическата агенция на Владимир и Светла Димиреви – „Амигос Травел“, и дружеството на Желка Добрева „УТС Сервиз“. Именно последното е записало в предмета си на дейност събиране и извозване на отпадъци, но няма данни да обслужва някоя община в България.

На пръв поглед изглежда, че разпределението на зоните за почистване е предварително уговорено между основните претенденти. Двата консорциума, свързани с Домусчиеви, кандидатстват за същите позиции, които обслужват в момента. Обединението „Титан София център 1“, което Домусчиев управлява през ТЦ „Тракия“, най-вероятно отново ще обслужва най-скъпата Зона 1 („Средец“, „Лозенец“, „Студентски“), тъй като е единствен кандидат за тази позиция. То е подало оферта и за Зона 7, която включва „Възраждане“, „Оборище“, „Триадица – център“. Тук обаче се сблъсква с притежаваната от Румен Гайтански-Вълка „Зауба“.

Вторият консорциум „Титан София изток 1“, между „Нелсен чистота“ (на „Титан“) с 60% и свързаното с Кирил Домусчиев „Ай Ес Ви трейд“, кандидатства за Зони 2 и 5. Това са районите „Искър“, „Панчарево“, „Кремиковци“, „Банкя“, „Връбница“, „Нови Искър“. За тях няма нито една друга оферта и ако не бъдат установени някакви технически пропуски в документите, което е много малко вероятно, избора на „Титан София изток 1“ е повече от сигурен.

Чрез „Грийн Партнърс-БКС“ Румен Гайтански е подал оферта и за зони 3 и 4, които включват „Изгрев“, „Слатина“, „Подуяне“, „Илинден“, „Надежда“, „Сердика“. Именно за тези зони има и най-голяма конкуренция. За първата наддават австрийката „Еф Си Си Енвайрънмент СЕЕ“ Гмбх (преди A.S.A) с управител Красимир Тодоров, обединението „Бакс – Астон“ и ДЗЗД „А.С.А“. За втората пък има оферт от „Евро Импекс София“, ДЗЗД „А.С.А“ и консорциума на Красимир Арсов „АЕС-Х Груп“.

Румен Гайтански-Вълка ще се състезава (чрез „Зауба“) и с австрийската фирма „Заубермахер“ (ЗМБГ) за почистването на 6-а зона, където са „Люлин“ и „Красно село“.

Loading...
оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране