16.01.2020 | 12:46
В БНТ витае страх от уволнения
Кошлуков прекрати договорите на Боряна Пунчева и Сашо Йовков

Актрисата и режисьор Боряна Пунчева и популярният спортен журналист Сашо Йовков от вторник вече не оглавяват филмовата студия “Екран” и спортния отдел на БНТ, съобщи “Площад Славейков”. Пунчева и Йовков потвърдиха пред Свободна Европа, че вече не са част от екипа на телевизията. Решенията са на генералния директор Емил Кошлуков.

На 13 януари, докато работи в кабинета си в Студия “Екран”, Пунчева е привикана в отдел “Личен състав“ на телевизията. Там й връчват две заповеди едновременно. Първата е с дата 13 януари и е предупреждение за уволнение. Втората, с дата от следващия ден, е заповед за уволнение. Като мотив се посочва клауза в договора за управление, сключен между Емил Кошлуков и БНТ. В него се казва, че генералният директор има право да уволни по свое усмотрение всеки, когото пожелае, в рамките на 8 месеца от назначението си.

“Нямаше индикации, че ще се случи”
В същия ден спортният журналист Сашо Йовков разбира, че е освободен от поста си като ръководител на дирекция “Спорт”, след изтичането на 6-месечния изпитателен срок, записан в договора му.

“Нямаше индикации, че това ще се случи, но ето – случи се”, каза той пред Свободна Европа.

Йовков напуска не само длъжността си, но и телевизията, след като днес е подал документи за пенсиониране. Спортният журналист беше един от кандидатите за генерален директор на БНТ на конкурса, след който Емил Кошлуков зае длъжността. Веднага след назначението си новият директор на телевизията назначи Йовков за шеф на спортната дирекция.

“Всеки има право на решенията си”, допълни Йовков. По думите му не е станало ясно с какво не се е справил в 6-месечния изпитателен срок. “Разбрах решението, но не и в какво не съм успял”, завърши той.

“Общувахме си с докладни”
Какво е “сбъркала” в работата си не разбира и Пунчева. Тя обясни пред Свободна Европа, че за времето, в което той е генерален директор на БНТ, е говорила с него два пъти за по пет минути. “По някакъв начин ми е показвал, че не ме харесва – най-малкото с това, че не искаше да общува с мен”, обясни тя. Режисьорката разказа, че е комуникирала с генералния директор на медията само с докладни. “Все си мисля, че работата изисква някакъв контакт. Ето защо след като господин Кошлуков изпрати новогодишни картички до работещите в телевизията, аз му отговорих, с картичка-докладна”, допълни тя.

“Написах, че му желая всичко най-добро, но за да върви работата е добре все пак да общуваме на живо – нещо, което си давам сметка, че той явно отбягва”, цитира Пунчева. Според нея отговорът на докладната й били двата документа – предупреждението за освобождаване и освобождаването.

Сиви кардинали и страх
Пунчева отбеляза също, че Емил Кошлуков “като цяло не познава хората в БНТ”. “Около него има сиви кардинали и ако е засегнат техен интерес или его – спукана ти е работата”, казва тя. И допълва, че в медията витае страх от уволнения.

Начинът, по който Кошлуков се освобождава от Пунчева, е същият, по който от БНР преди време беше уволнена Лили Маринкова. Тя заведе дело срещу радиото, спечели го и бе възстановена на работа.

От началото на управлението си в обществената медия Емил Кошлуков методично се освобождава от символни за телевизията лица.

Прочистването
След встъпването му в длъжност бе уволнена Улияна Пръмова, която предшественикът на Кошлуков – Константин Каменаров бе назначил за шеф на новините.

Уволнена, а в последствие върната на работа, бе и една от продуцентките на “Денят започва с култура” – Весела Петрова. Именно от културното предаване на БНТ започна и един от публичните скандали, довели до протести на граждани. Това се случи след като тогавашният програмен директор на БНТ1 и настоящи генерален директор, Емил Кошлуков, поиска културните теми да бъдат заменени с лайфстайл.

В последните месеци с прекратен договор по време на болнични бе и спорният журналист Камен Алипиев – Кедъра. Без обяснения бе прекъснат договорът и на бившия член на СЕМ и кореспондент на БНТ в Берлин Мария Стоянова.

Svobodnaevropa.bg

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране