25.07.2020 | 15:09
В Гърция гориха турски знамена заради джамията „Света София“ (ВИДЕО)
Двете държави си размениха остри ноти днес

Крайнокрайнодесни гръцки екстремисти гориха турски знамена в Солун в знак на протест срещу възобновяването на „Света София“ като джамия за поклонение в Истанбул. Групата е запалила турски флаг, след като се събрала пред най-голямата солунска църква „Св.Димитър“, преди да потегли към турското консулство. Хората са носели плакати: „За родината, нацията и православието“.

Протестиращите били спрени пред консулството от силите за сигурност, но тогава изгорили друго турско знаме, пеейки гръцкия химн и скандирайки лозунги.

Вчера знамената пред църквите в Солун бяха свалени наполовина, в знак на скръб заради връщането на истанбулския храм „Св.София“ на статута на джамия. В цяла Гърция църковните камбани биха на умряло.

В Атина снощи имаше извънредно богослужение срещу решението на Турция, а след това се проведе протестно шествие, в което участваха и свешеници.

Турция и Гърция си размениха остри нападки днес по повод обявяването на „Св.София“ за джамия и проведената там петъчна мюсюлманска молитва за първи път от 9 десетилетия. На молитвата, сред хилядите вярващи бе и турският президент Реджеп Ердоган.

По повод изгорените снощи турски знамена пък днес говорителят на турското външно министерство Хасми Аккьой заяви: „Гърция за пореден път показа своята вражда към исляма и Турция с реакцията си на това, че джамията“ Св.София“ е отворена за молитви“. Той добави, че министерството остро осъжда враждебните изявления на гръцкото правителство и членове на парламента, които са разбунили обществеността, както и запалването на турски флаг в Солун

Гръцкото външно министерство отговори също с изявление, в което се казва, че „международната общност на XXI век е зашеметена от наблюдаваните религиозните и националистически фанатични прояви в днешна Турция“.

Още в петък гръцкият премиер Кириакос Мицотакис нарече Турция „създател на проблеми“, а превръщането на „Св.София“ в джамия „противопоставяне на цивилизацията на 21 век“.

През 1985 г., в качеството си на музей „Света София“ е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Храмът е завършен по времето на византийския император Юстиниан I през 537 г. В продължение на 916 години е бил най-големият в християнския свят. След превземането на Константинопол от османците през 1453 г. църквата е превърната в джамия и е такава до 1934 г., а в последните 86 години бе музей и една от най-посещаваните туристически забележителности в турския мегаполис.

Segabg.com

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране