01.11.2019 | 0:34
Гарантирано от ГЕРБ: 4-годишен ремонт роди свръхопасно кръстовище в София
Ул. "Житница" е класика за общината - безразборни шахти, недоразумения и грозно изпълнение

Скандален и опасен за живота и здравето на софиянци е резултатът от близо 4-годишния ремонт на кръстовището на бул. „Борис III” и ул. „Житница“ в столицата. Движението в участъка бе пуснато в началото на седмицата, като очакванията след похарчените милиони (договорът е за сума до 4.83 млн. лв. без ДДС) той да стане по-безопасен и удобен за пешеходците и шофьорите засега остават излъгани. Променена е схемата за преминаване по булеварда и улицата, които вече са на две нива: под бул. „Цар Борис ІІІ“ минават колите, които преминават транзитно по ул. „Житница“. Връзката от улицата към и от булеварда става на горното ниво чрез локални платна. Под кръстовището пък ще минава бъдещото метро.

След ремонта Столичната община е премахнала една от пешеходните пътеки и прилежащия към нея светофар за минувачи – отдясно на кръстовището по посока бул. „България“. От същата страна е и спирката на трамваите за центъра. Така на хората, които се качват или слизат от тях и искат да пресекат „Борис III“ и да продължат по „Житница“, вече се налага да чакат на три светофара и да пресичат няколко пъти кръстовището, за да стигнат желаната посока. Транспортният хаос е пълен, тъй като немалка част от минувачите не се съобразяват с реорганизацията и продължават да пресичат „Борис III” в зоната на бившата пешеходна пътека, движейки се на сантиметри от чакащите автомобили.

„Пешеходната пътека е премахната по искане на КАТ, според които, ако се разчертае пешеходна пътека там, ще става конфликт със завиващите наляво от бул. „Гоце Делчев“ към кв. „Княжево“ автомобили. На нейно място има подлез, който още не е пуснат. Ще заработи заедно със завършването на метрото, което се очаква да се случи през пролетта на следващата година“, коментираха от Столична община пред „Медиапул“. На проблемния участък вчера бяха забелязани зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов и шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев, видя „Сега“. Около тях липсваха телевизионни камери и фотографи, а от „Московска“ 33 не обявиха предварително за планирано посещение – сигурен знак, че в случая не става дума за пиар събитие на общината, а че управата е забелязала огромните неразбории на кръстовището, които сътвори сама.

След ремонта в участъка могат да се видят и други дефекти, които вече се превърнаха в запазена марка на Столичната община през последните години – недовършени детайли от градската среда, лошо проектиране и изпълнение на пътеките за незрящи, огромен брой и безразборно разположени шахти и т.н. Движението по кръстовището на „Борис III” и „Житница“ беше ограничено още от март 2016 г. заради строителството на метрото.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране