14.03.2020 | 21:36
Генерал Мутафчийски: Предстоят ни времена на изпитания, ще се загубят човешки животи, и то на хора, които много обичаме! (ВИДЕО)
Трябва да бъдем изключително отговорни!

Председателят на Националния кризисен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски даде извънреден брифинг, на който обяви, че трябва да бъдат взети още по-строги мерки от наложените вчера, защото в цяла Европа заболелите и жертвите на коронавируса се увеличават все повече. У нас само днес бяха регистрирани нови 10 случая на заразени, с което броят на засегнатите стана 41 – 39 болни и две жертви, след като издъхна и съпругът на починалата жена. По думите на началника на ВМА това означава, че на практика броят на заболелите се е увеличил с 30% за един ден.

„Наложените мерки в последното денонощие, които бяха доуточнявани като че ли не дават задоволителен резултат. По мои лични впечатления днес на централни места в София животът като че ли продължаваше без никакви смущения. Може би е добре, че нашата нация има кураж, но не бива да бъдем лекомислени, към нас се задава епидемия с невиждана ярост в човешката история. Трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, към нашите родители, приятели, колеги. След обявяване на мерките някак се измести фокусът в дребнотемие – дали фризьорските салони ще работят или магазини за пирони. Това показва, че не сме узрели и не знаем какво ни предстои. Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически, ще се загубят човешки животи, и то на тези, които обичаме, които са ни дали живота и са ни отгледали, които се гордеят с нашите успехи. Не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие. Цял ден получавам обаждания какво ще стане с фитнес залата ми и павилиончето за банички. Отговарям: Опитайте да спасите вашите родители, вашите баби и дядовци!“, започна Мутафчийски.

„С цялата отговорност стоя пред вас и ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Разбира се, не бива да се посяга върху това, без което не можем – магазините за хранителни стоки, аптеките. Знаете ли колко трудно ми беше да изляза тук, защото знаех каква буря от емоции ще предизвика това, което ще кажа. Но не е време за купон“, заяви той пред журналистите и обяви, че предлага да останат отворени само магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанциите, банките, застрахователните компании и държавните институции.

Това означава, че малките магазинчета, железарии, зоомагазини, фризьорски и козметични салони трябва да затворят, въпреки че вчера беше решено те все пак да работят. Затова той се обърна към собствениците на такива с думите:

„Вашето магазинче ще оцелее, след като отмине тази буря, но да си дадем шанс да отмине с по-малко загуби“.

По думите му трябва да снижим кривата, за да може и здравната ни система да оцелее и да поеме всички нуждаещи се.

„Да не се налага да правим тежки избори кой ще умре и кой ще живее, защото нямаме апарати, да не правим избори кой ще ни ликува. Гледах покъртителни снимки от болниците в Италия и Китай се намират на края на силите си, разболяват се, умират, грижейки се за своите пациенти и със сигурност не си задават въпроса дали фризьорският салон работи“, каза още генералът.

Той подчерта, че Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономическия ефект.

„Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света, особено най-беззащитна част на населението, каквато са възрастните хора и хората с хронични заболявания“, категоричен бе шефът на ВМА, който подчерта, че само в последните часове увеличението на заболелите в Германия е 50%, което е огромен брой.

У нас пък за денонощие са изследвани 200 души със симптоми на COVID-19.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране