24.01.2022 | 17:56
Ген. Гяуров: Бих изгонил руския посланик! Путин трябва да е налуден, за да започне война
"На такава наглост не сме били свидетели отдавна"
Музикантът Ролдугин получава орден от президента на Русия Путин през 2016 г.

Аз бих изгонил руския посланик, защото става дума за директна провокация към цяла Европа и страните членки на НАТО. На такава наглост не сме били свидетели отдавна.

Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров по Nova.

“Съвсем не е изключено да има мащабно или ограничено военно действие от страна на Русия. Путин трябва да е доста налуден, за да си го позволи – той ще затъне в тази война, това е категорично. Според мен руският президент преследва няколко цели и вероятно ще сведе разбирането си за успех до една от тях. Искаме всичко, а каквото получим.”

Гяуров е убеден, че на започващите днес и утре разговори в НАТО, ще бъде отчетено, че цяла Европа е зависима от Русия и руските доставки на газ.

“Сегашната газова криза беше абсолютно целенасочено предизвикана от Русия. Дори в ограничен конфликт, първото нещо, което Русия ще направи, е да врътне тръбата Русия – Украйна. С което ще се опита да принуди Европа да отворят Северен поток 2. Това е една от страничните цели на действията”, смята Димо Гяуров.

Той каза, че не очаква сигурността на България да е заплашена, но натрупването на военно напрежение на 300-400 км от нашата граница не е желателно.

“Възприемам думите за изтеглянето на частите на НАТО от България и Румъния като провокация, защото няма такива части, няма такива бази. Това е директна намеса във вътрешните работи на суверенни държави.”

Димо Гяуров заяви, че макар Байдън да е “изтървал реплика за ограничени военни действия”, надали става дума за напредване до Днепър или овладяване на украинската столица. Според него определението “непълномащабни действия” е абстрактно и абсурдно.

“Украинската армия изглежда съвсем различно отпреди 10 години. В страната има условия за партизански действия, към които Украйна задължително ще пристъпи при изостряне на ситуацията”, каза още бившият шеф на Националната разузнавателна служба.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране