28.07.2020 | 16:34
Георги Марков: България е в навечерието на пуч и нова национална катастрофа
Един човек от димитровградско село нарича законно избраните депутати и министри "мутри" и "мафиоти, възмущава се депутатът

Бившият конституционен съдия и настоящ депутат Георги Марков е от гражданската квота в ГЕРБ, но винаги е с категорична позиция по всички горещи теми. „Марица“ го потърси за коментар на ситуацията в държавата, където уличните протести продължават вече трета седмица, а за сряда организаторите планират и пълна блокада на основни институции.

– Г-н Марков, давате изключително мрачни прогнози. Защо са опасенията Ви, че България е в навечерието на сериозни катаклизми?

– България е в навечерието на абсолютна национална катастрофа и национална трагедия. И в тази си прогноза, за съжаление, ще бъда прав. България в момента е страна с жълт код. Ние ще бъдем изолирани, няма да идват туристи, бизнесмени. През септември-октомври-ноември ще ни връхлети пикът на пандемията.

В същото време в България един президент, излязъл извън конституционните си правомощия, иска да хвърли страната в избори по време на чума.

България е в навечерието на пуч. Държавният глава на България се държи като президент в президентска република от Третия свят. Фетишизира няколко хиляди души, определяйки ги като „почтените граждани на България”, и обявява за непочтени останалите милиони българи.

Това не си го е позволявал нито един от предшествениците му президенти.

– Колко сериозна е политическата криза в България?

– В България изкуствено се създава политическа криза. В момента има парламентарно мнозинство, което подкрепя правителството. Мандатоносителят ГЕРБ получи убийствена подкрепа от българските граждани на европейските и местните избори през 2019 г. Но се намира самозванец президент, който повежда шепа хора.

– Това ли е българският народ?

Не, на улицата са някои хора – едни пратени от г-н Васил Божков, както той призна, другите са триото Бабикян, Маникян и Хаджикян. Общият процент на протестиращите е под един процент от всички избиратели. Възмутен съм, че представители на ГЕРБ говорят за диалог с тези хора.

– Какви мерки трябва да бъдат предприети?

– Като депутат от гражданската квота, моят призив е да се гласува парламентарно решение, с което да уведомим чрез световните агенции всички държавни глави в Европа и по света, че България вече има делегитимиран президент, който иска пуч, който иска превръщане на държавата от парламентарна в президентска република, без промяна в конституцията от Велико народно събрание.

Големият въпрос, който българският парламент трябва да отправи директно към председателстващата в момента Съвета на ЕС Германия, е дали канцлерът Ангела Меркел е съгласна, че Бойко Борисов е мутра и мафиот. Ако тя каже, че той е такъв, тогава премиерът да хвърля кърпата, а в Берлин и Брюксел вече да ходи Бабикян.

Много съжалявам, че през 1990 г. във Великото народно събрание подадохме ръка на българските комунисти, правейки коалиционния кабинет „Попов“ с тях. Със същите тези комунисти, които ни бяха вкарали в национална катастрофа, вместо да ги оставим на любовта на милионите избиратели. Ако не бяхме го направили, днес нямаше да има БСП, нямаше да има и Радев.

Те ни връщат 30 години назад към Пешо Танкиста

(Бившият президент Петър Младенов получи прякора заради репликата му „Танковете да дойдат!” – б. р.), връщат ни към анархо-комунизма.

– Как си обяснявате острата реакция на президента Радев?

– Не мога да си обясня поведението на президента, освен с липсата на капацитет да бъде държавен глава. Покойният Стефан Данаилов беше казал, че му тежи фуражката. Не мисля, че проблемът е във фуражката, а в това, което е под нея.

ГЕРБ продължава да се държи много меко спрямо президента. Смятам, че той трябва да бъде блокиран в опита му за държавен преврат. Парламентът и правителството да блокират неговата дейност.

Чудя се защо европейските лидери, които атакуват унгареца Виктор Орбан за неспазване върховенството на закона, не посочат какво става в България.

А тук става нещо безпрецедентно за Европа – един човек от димитровградско село нарича законно избраните български депутати и министри „мутри“ и „мафиоти“.

Само дето не е казал махане чрез премахване! Чудя се защо Еврокомисията прилага такъв двоен стандарт, като не обръща внимание какво се случва в България, а критикува така остро Унгария.

Меката позиция на ГЕРБ, опитите за заиграване с протестиращи, с някакъв Христо Иванов и подобни личности, е фатална грешка. Аз съм от критиците на ГЕРБ, когато има за какво. И питам: от цяла България юристи Христо Иванов ли намерихте да сложите за министър на правосъдието? Той нямаше и ден трудов стаж! Мая Манолова ли, която днес се щурка по жълтите павета, намерихте да сложите за омбудсман?

Това са все въпроси, които трябва да служат като обеца на ухото на ГЕРБ.

– Добър ход в разгара на протестите ли бяха министерските рокади?

– Премиерът е в конституционното си право да има доверие или недоверие към този или онзи министър. Няма вечни министри. Ремонтът на кабинета е нещо съвсем нормално.

Но ако погледнете картата на Европа – навсякъде в столиците има протести.

Еманюел Макрон е президент четвърта година, работи под непрекъснат уличен натиск – жълтите жилетки изпочупиха Франция. За разлика от българския премиер, френският президент получи много тежък вот на недоверие на евровота и много тежка загуба на местните избори. И въпреки това Макрон си остава президент.

Откъде-накъде и на какво основание президентът Радев ще иска оставката на главния прокурор, който е част от независимата съдебна власт?!

Затова моите прогнози са, че заради този институционален хаос, заради този конфликт на президента с парламента, с правителството, с главния прокурор България ще потъне в нова вълна от пандемия.

Чака ни икономическа криза, международна и социална изолация.

За това сме си виновни ние, седесарите, защото през 1990-те години оставихме комунистите да ни се качат на главата.

– Кой е полезният ход на управляващите и какво бихте посъветвали премиера ?

– В ГЕРБ съм заради Борисов, с когото догодина имаме юбилей – 25 години приятелство

Той ме покани за депутат. Не познавам кухнята на ГЕРБ, но се допуснаха много големи грешки, включително с отстраняването на Цветан Цветанов. Не е моя работа обаче да им се меся в партийните въпроси.

Тогава, когато някой не става за лице на ГЕРБ, просто съм бил камбаната, а те да си преценяват става или не става

Истината е, че ГЕРБ влиза в много тежки избори и трябва много внимателно да прецени как да ги проведе. Изборите ще бъдат догодина, предсрочни избори няма да има, защото е лудост България да остане без парламент в тежка ситуация наесен.

Няма друг ход, освен Борисов да ходи да прави кампанията, подпомогнат от кметовете по места. В ГЕРБ няма личност, която може в момента да смени Цветанов и да проведе предизборна кампания.

– Протестиращите настояват за промяна на конституцията чрез свикване на Велико народно събрание. Възможно ли е това?

– Абсолютно невъзможно е свикването на Велико народно събрание. За да се свика то – за промяна на конституцията или за нова конституция, трябва да се изготви проект за такава конституция, който да бъде внесен и обсъден в парламента, след което да се гласува от две трети от депутатите. Изключено е това да стане в настоящия парламент.

През 1990 г. участващите в избори за Велико народно събрание бяха над 90 процента от избирателите, които еднозначно решиха България да е парламентарна република.

Имаше известни гласове за конституционна монархия, но за президентска република никога не е имало гласове тогава

Но и българският политически елит в момента не е в състояние да формира Велико народно събрание, тъй като наред с всичките институционални кризи и конфликти, които изброих, България е и в партийна криза. ГЕРБ е единствената партия, която ще се бори, и то много трудно този път, да достигне 1 милион избиратели. Всички останали са обречени да се борят да влязат в парламента.

– Какъв ще е следващият парламент?

– Много раздробен, много по-лош от този. Ако този беше парламентарна агония, другият ще е парламентарна лудница. Няма да участвам в другия, не желая повече да се занимавам с политика.

Президентът Петър Стоянов пожела навремето да стигнем отличниците на прехода Чехия, Полша и Унгария. Те стигнаха Запада, а ние трайно си останахме в балканския кюп, вместо да се присъединим към Вишеградската четворка, която днес е много по-сигурно място за живеене от Западна Европа.

– Няма ли все пак разумен сценарий за сваляне на напрежението?

– Няма спасителен вариант за България. В следващите 10 години ще бъдем в тежка институционална, икономическа и хуманитарна криза и избори до дупка.

Започвам да си мисля, че са прави анализатори, които считат, че този вирус е лабораторно упражнение, за да бъде ударена и съсипана Европа и антиглобалистите начело с Тръмп. Смятам, че ако Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ, тая чума ще продължи.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране