01.07.2020 | 17:36
Гешев за Прокопиев: Ако Брендо си открие два сайта, трябва ли да спрем да го разследваме?
Прокурорите ще изготвят протеста, ако не са го изготвили вече, каза главният прокурор

Прокурорите готвят протеста срещу оправдателната присъда на бизнесмена Иво Прокопиев, който все още е подсъдим, поне до трета инстанция, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред медиите в парламента на излизане след отчета му за работата на обвинението през миналата година.

Гешев подчерта медийния и политически натиск, включително отвън, по делото за продажбата на 33 на сто от държавния дял на електроразределителното дружество EVN, по което спецсъдът оневини Прокопиев и двамата бивши министри Дянков и Трайков.

„Прокурорите ще изготвят протеста, ако не са го изготвили вече. Тук ситуацията е много интересна – един кръг от медии, които претендират за това, че защитават независимостта на съда, говорят, че съдът е подложен на атаки, говорят за върховенство на закона, в последните седмици развиха кампания от неистини, от натиск върху съда, включително международен натиск, включително и мрънкане пред посолства, и какво ли още не“, каза главният прокурор.

„Даже една международна, журналистическа организация, забравих й името /б.р. – „Репортери без граници“, които бяха в съдебната зала/, каза, че в делото са извършени безброй процесуални нарушения. В един момент, когато се видя, че има оправдателна присъда, и ситуацията се промени рязко в посока на справедливост на съдебното решение. Подсъдимият Прокопиев, защото той все още е подсъдим, не е по-различен от подсъдимия Цветан Василев, Банев, Арабаджиев, Миню Стайков, обвиняемите Бобокови – всички те са невинни до доказване на противното“, продължи Гешев.

Гешев констатира, че единствената прилика между Прокопиев и „престъпника Брендо“, е част от защитата му.

„Давам следния пример – когато разследваш определено лице, той обвързва това, че е собственик на медии. Означава ли това, че ако престъпникът Брендо си основе два сайта, той не трябва да бъде разследван? Ето на това да си отговарят гражданите и да не слушат кой какво говори, а кой какво прави“, отсече обвинител номер едно.

Гешев посочи, че не чисти България от бизнесмените, а от престъпниците, а поводът за изказването му бе негов туит по повод спецакцията за боклук, заровен на терен на бивше ТКЗС край Червен бряг. Данните водят отново към разследването на Бобокови.

„Ние не чистим България от бизнесмени, които замърсяват България, а чистим от хора, които са осъществили състави на престъпления, независимо дали става въпрос за политици, бизнесмени, олигарси, социално слаби. Истината е, че, ако цитирам Еклесиаст, има време за всяка работа под небето, има време за съединяване, има време за война, има за мир, за мълчание, за говорене… Ние сме във фазата, в която доста неща разкъсахме и е време да ги съединим и сме във фазата на войната- войната с престъпността – да си върнем държавата от тези, които задкулисно я управляват“, отсече Гешев.

„Няма да коментирам емоционални изказвания на български политици. какво целят те – може всеки да си отговори, като се запознаят с техните тези“, отказа да се впуска в диалог с президента главният прокурор, след като Румен Радев атакува прокуратурата и публично заяви, че й няма доверие.

„На мен ми е ясно, че прокуратурата ще бъде подложена на натиск, на атаки и очаквам с интерес развитието“, обобщи Гешев.

По-рано в пленарната зала той уведоми депутатите, че „българската прокуратура има намерение в близкия месец да изложи вижданията си за най-важните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс под формата на експертно виждане до Народното събрание“.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране