22.05.2023 | 17:25
Гешев разкри мафиотските порядки в прокуратурата, заплаши Борисов (ВИДЕО)
Главният прокурор обяви края на "завладяната държава" и политическия боклук, каза, че зад атентата можело да стоят интересите на Руската федерация

Иван Гешев разкри мафиотски порядки не само в прокуратурата, но и в цялата съдебна власт, като извади чатове и записи, от които става ясно как се кадрува и как се търгува в системата, включително и около неговото уволнение. Той нарече случващото се заговор и намеси в разказа си Бойко Борисов, президента Радев, Крум Зарков, членове на Висшия съдебен съвет.

Но направи това едва, когато му бе поискана оставката и когато има всички шансове неговото махане да мине през Висшия съдебен съвет. Гешев от години е прокурор, а от три години е и главен прокурор, и до този момент не беше разкривал как стоят нещата с кадруването в съдебната система.

„Длъжен съм да кажа истината, защото тя ще ни направи свободни. Търпеливо изчаках да дам сведения по законовия ред. В петък обясних в хода на проверка във ВКП за политическа корупция и търговия с влияние. Преди половин час дадох обяснения пред прокурор по проверка по сигнал на лицето Борислав Боби Сарафов“, разказа в началото на втората си за седмица пресконференция Иван Гешев.

Точно миналия понеделник той се появи пред журналисти, за да скъса подготвена оставка като главен прокурор и молба да бъде преназначен във Върховната административна прокуратура. Тогава той обяви, че ще се бие и бори за независимостта на прокуратурата.

Гешев повтори и сега същия сценарий, като дори се извини, че ще повтори неща от предната си изява. Той отново демонстративно беше сложил вратовръзка на републиканците от САЩ, като този път обаче беше сложил бутонели на демократите.

„Това е началото на края на това, което наричаме завладяна държава, олигархично-политическа мафия и политическия боклук“, обяви сега главният прокурор. Той обясни, че ще поиска отвод на тези членове на ВСС, които може би участват в това покушение срещу съдебната власт. „Затова ще поискам в четвъртък заседанието да е закрито. Съдебната власт не трябва да се срамува, а тези, които направиха всичко това. Те са тези, които българите наричат „олигархия“ и „мафия““, заяви още той и добави: „Българската прокуратура, освен стабилна и единна, продължава да работи за българските граждани“. „Има един плъх от 5000, не е учудващо. Навсякъде има черни овце. Въпреки политическия натиск“, заяви още той.

Гешев на няколко пъти нарече случващото се заговор срещу него, срещу държавата, срещу България. Разкритията си той редуваше с нападки, патриотични лозунги и цитати.

„Трябва да е ясно, че част от този заговор е т.нар. закон „Зарков“. Както лицето Бойко Методиев Борисов го нарече – „Крумови закони“. За всички юристи е ясно, че е противоконституционен. Той ще бъде проверен от Конституционния съд. Този закон се вписва в този заговор. Целта му не е икономическата и демографска криза, не борба с организираната престъпност, не катастрофите и наркотрафикът“, заяви още главният прокурор.

Той повтори, че всичко започнало „с намеци за това, че в името на спокойствие, семейство, не е лошо да участвам в политически проект, останах с впечатление ГЕРБ, да стана посланик“. После дошъл и атентата срещу него, за който той отново обяви, че е имал за цел да го убие.

Новото този път беше, че той обяви, че зад атентата можело да стоят интересите на Руската федерация. Той допускал това, защото преди време бил в Украйна и казал, че ако Путин пристигне в България, то той трябвало да бъде арестуван. Освен това още преди време руски хакери от „Кил нет“ го заплашвали публично.

Последва дълъг разказ за това какво е станало при взрива и след него, в който много от нещата бяха казани още миналия понеделник. Основното беше свързано обаче с наличието на израелския експерт на мястото на взрива, което е именно главния мотив на 6 човека от прокурорската колегия на ВСС да му искат сега оставката. Те твърдят, че с изпращането на експерта има нарушение на закона и е намеса в разследването.

Гешев обаче твърди, че не е нарушил нищо. Той разказа, че Ясен Тодоров му се обавил и че е с експерт, който е един от най-добрите в Израел и той иска да види, докато е светло, мястото, където се е случило, за да даде предварителен анализ за ситуацията. „Аз го познавам. Той е със сериозна биография и един от най-добрите в Израел. Това, което казах на колегата Ясен Тодоров е, че трябва стриктно да се спазват изискванията на НПК“, разказа главния прокурор. После израелският експерт му дал заключение че ставало дума за организиран с месеци атентат от професионалисти. Той му посочил, че е виждал подобни насочени взривове и че вероятно се е разминал на 1 секунда от нещо непредвидимо.

Главният прокурор заяви, че през голям период от време изпълняващ длъжността главен прокурор е бил заместникът му Борислав Сарафов и не може да бъде винен за нарушаане на служебните задължения. Не стана ясно дали главният прокурор е бил заместван и в деня на атентата и дали това ще е защитната му теза пред ВСС по искането за неговото отстраняване.

По време на брифинга Гешев разказа и за посещенията си в Турция и САЩ. След това запозна да обяснява за комуникацията си със заместника му Борислав Сарафов.

Главният прокурор припомни, че е разговарял с Десислава Атанасова от ГЕРБ след изявлението на Мария Габриел, в което тя посочи, че ще се иска оставката му.

Гешев каза, че след като се върнал от САЩ, получил заплашително писмо. Той показа сканирания документ, който започва с цитат от Мечо Пух и завършва с Don’t worry be happу. Неизвестният подател пише, че „всяка приказка си има своя край и краят на тази приказка дойде“. Допълва, че Гешев се е „обърнал срещу“ тях и го призовава: „Затова те моля, Иди си с мир до десет часът сутринта в понеделник, за да не натисна един Enter” .

„Ама да натиска каквото си иска – делит, плюс, минус, каквото си иска. Аз съм мъж от македонския край. Нещо са объркали човека. Объркали са политическия тайминг. Ако искаха да превземат прокуратурата, трябваше малко да изчакат – да направят правителство и след това. Явно са били много сигурни, че ще си подам оставката“, коментира Гешев.

След това Гешев започна да разказва за комуникация с Йордан Стоев от ВСС, който е един от хората, които са се подписали под искането за уволнението му

„Господ ме наказва с глупави врагове“, коментира Иван Гешев, обяснявайки че се е направил, че ще си подаде оставката и единственият, който знаел че няма да го направи бил самия той.

„Тогава казах и на най-близките си приятели, че в името на спокойствието ставам прокурор във ВАП. В един от разговорите с лицето Йордан Стоев от ВСС го питах какво е това, което са пуснали (искането за отстраняване на Гешев). Отговори, че не го е чел и са му го дали. Уговорихме се да се видим. Писах му, че искам достоен екзит“, разказа Гешев. „Голям проблем, всички обединени, шанс – минимален“, му написал Стоев.

Бяхме се разбрали да се видим вкъщи със Стоев. След това имам комуникация с него от различни летища – че пътувам, че ще се видим, разказа още главният прокурор и добави: „Около обяд той дойде в дома, в който живея под наем със съпругата ми. Седнахме на двора. Проведохме дълъг разговор. За него беше срамен. Обясних му, че искам гаранции за близките си, че искам достоен път за отстъпление. Но трябва да знам какво се е случило. Той ми обясни, че всичко се подслушва“.

Гешев му обяснил, че не се притеснява. В хода на разговора го уведомил, че ще помоли Ясен Тодоров да си подаде оставката с ясното разбиране, че няма да го помоли.

„После обясних на Тодоров. После казах на Сарафов, че Тодоров ще си подаде оставката. Той каза, че сме приятели, борим се, прегрупираме се. Сарафов каза, че отива да поиска гаранции. понеже съм нетърпелив му пратих въпрос. Получих, че всичко е ок. След това получих есемес с усмихнато човече от лицето Бойко Методиев Борисов“, разказа Гешев.

Вечерта на съботата той получил обаждане, че близо до Съдебната палата й е предадена флашка с гаранцията, че няма да промени решението си за оставката.

„Каза ми, че е разговор с мен и може би с г-н Стоев. Възприех го като поредния опит да бъда заплашен и мотивиран да подам оставка. Което беше ясно, че няма да направя. В понеделник в 9 ч. всички заместници бяха при мен. Помолих сътрудника ми да свали записа, за да може да се чуе. Само Сарафов беше усмихнат и щастлив. Другите бяха притеснени“, твърди Гешев.

По негови думи той попитал „Боби, как си?“. Отговорил му, че е добре. „Пуснах му записа пред всички. Бях длъжен да обясня на всички колеги какво се случва. Той каза, че не може да го слуша. Помиярско било да се записват колеги. Казах му, че един помияр ме е записвал. И той излезе. Заместниците ми изслушаха записа. След това слязохме на брифинг“, разказа главният прокурор.

„След това Сарафов излиза на брифинг, четейки и треперейки, че е заплашен от Гешев. И аз се чувствам заплашен от Лили Иванова“, опита шега Гешев.

Записът между Гешев и Стоев бе пуснат пред медиите. Той продължава 35 минути. В него се обсъжда евентуална оставка на Гешев по лични причини, споменава се името на представляващия ВСС Боян Магдалинчев и няколко негови колеги – членове на ВСС. В разговора Крум Зарков е наричан Сорбоната, а Борисов – Банкята.

Двамата мъже от записа обсъждат кой е основният двигател. Следват реплики: „Бойко? Банкята,да.“ Гласът, за когото се твърди, че е на Стоев предупреждава другия, че всичко се слуша и се споменава човек, който е бил в Южна Африка. После следват няколко изречения, след което се споменава името Радев и Южна Африка.

Накрая на пресконференцията патетично, Гешев обяви, че колегите му магистрати нямало „да позволят олигархията и политическата мафия да продължат да правят това, което са правили до момента“. Редувайки патетиката, с разкритията и париотичните послания, той завърши с: „Аз не бягам, а се бия. Объркали са човека. Гордея се с произхода си и се гордея, че съм българин. Ще се бия за България и за народа. Бенковски е казал, че сърцето на тирана е отворил такава люта рана, която никога няма да заздравее. Тук ще добавя – тираните“.

Източник: „Сега“

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране