12.09.2023 | 16:44
Готвят ли от ДБ далавера с частен имот, попадащ в държавната резиденция „Лозенец“?
Имаше брожения преди години поради намерение да се изгражда СПА център там

Готвят ли от Демократична България далавера с частен имот, попадащ в държавната резиденция „Лозенец“?

Както е добре известно – резиденцията е държавна собственост, стопанисва се от Министерство на отбраната и въпреки желанието на столичани паркът към нея да бъде отворен, военните винаги са отказвали с аргумента, че обектът е с особен статут и на негова територия има инфраструктура (неясно каква), което изключва свободен достъп.

И сегашният министър на отбраната (Тодор Тагарев, ДБ) също не дава положително становище, дори се подготвят промени в подзаконови нормативни актове, които предвиждат още по-строг режим на достъп и охраната и на резиденцията, и на прилежащия й парк.

В същото време кметът на район „Лозенец“, Константин Павлов, също от Демократична България, твърди, че ако един частен парцел на територията на резиденцията се откупи от общината, поне той можело да бъде отворен за граждани. Става дума за два частни имота в рамките на резиденцията – около 2.7 декара общо. Имаше брожения преди години поради намерение да се изгражда СПА център там.

Преди дни СОС беше сезиран с предложение от собственика теренът да бъде придобит от общината срещу терен на „Софийски имоти“, като така Столична община стане собственик де факто на 2 декара от резиденция „Лозенец“. Според Демократична България така можело да се отвори достъп до парка или до част от него…

Каква е точно ролята на Столична община в урегулиран поземлен имот на държавата, при това със статут на специален обект на МО? Защо точно СО трябва да придобива терен, който е част от държавната резиденция „Лозенец“? И след като имотът попада в урегулиран имот на държавата, защо тя не го отчужди или изкупи, а трябва това да върши Столична община?

Струва ми се, че това е поредната схема на ДБ, някой да получи общински имот, да бъде решен проблема на някой инвеститор за сметка на общинската собственост.

Дълги години държавата в лицето на МО не е предприела никакви стъпки да придобие реституирания имот в територията на резиденцията. И сега изведнъж СО да го направи, след което очевидно това ще бъде една гола собственост, защото е част от обект със специален режим… Мантрата, че така щял да се отвори парка е за пред избирателите. Ако ДБ искаха да отварят този парк, да го бяха отворили вече – Тагарев е тяхна квота, щеше да го е направил.

Опасявам се и от друго – хипотетично СО придобива имота, лишава се от свои общински имоти за тази цел, а после МО иска имота за държавни нужди, защото е в парка на резиденцията, който попада в обхвата на обект със специален режим? Тогава?

Много странно някой се опитва да въвлече СОС и Столична община в казуса. И то при положение, че сме наясно, че отварянето на парка е решение само и единствено на военните, без значение чий е въпросният имот/имоти – на частен собственик или на Столична община.

Между другото, БСП докато управляваха с ПП и ДБ, защо не отвориха парка на резиденцията, като е толкова лесно? И за финал – докато министър на отбраната беше Красимир Каракачанов съм водил с него два разговора по въпроса за отваряне на парка по подобие на решението с „Военна академия“. Той каза тогава, че докато становището на професионалното ръководство в отбраната е да не се допуска свободен достъп, няма как да се вземе политическо решение.

Пиша това, за да си правим изводи каква всъщност е целта на ДБ с това предложение.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране