29.06.2020 | 15:31
Грозна гледка: Багер на Рилските езера след одобрен проект за милиони, свързан с бивш депутат (ВИДЕО)
Обществото, Вие, аз – никой не знае какво точно ще се прави и това за мен е проблем, коментира Тома Белев

Слънце над Рилските езера. Идеално време за разходка в Рила и за снимки. Много от туристите споделят в социалните мрежи свои кадри от планината. На някои от тях обаче има багер. Да, багер до Рилските езера. Това предизвика възмущение и много въпроси, пише “Свободна Европа”.

Някои вече имат отговор – строят се пътеки, а целта е туристите да ползват само тях, а не алтернативни маршрути. Няма екологична оценка, но има министерско становище, че проектът отговаря на екологичните норми. Известно е и коя е фирмата, която е закарала багер в планината.

Историята бързо стигна и до медиите, вероятно заради зачестилите случаи на застрояване в защитени местности, което повиши интереса по темата. Само в последния месец станаха известни случаите за строежа на подпорна стена, която прилича на хотел, на плажа “Алепу” до Созопол, както и строителството на къща в Природен парк Странджа край Синеморец.

Министерството на околната среда и водите съобщи, че в района на Седемте рилски езера се извършват “рехабилитационно-възстановителни дейности за ограничаване на туристопотока”.

Какво прави багерът
Директорът на Национален парк Рила Красимир Андонов обясни в понеделник, че тежката техника е в района заради стартирането на строителнo-рехабилитационните дейности по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“. Той разказа, че заради дейностите са провеждани „редица срещи“ със заинтересовани лица и журналисти.

„По принцип се работи ръчно чрез полагане на голям и друг вид камък в района. Багерът се наложи да обработи малък участък… като цяло е предвидено дейността да се извърши чрез ръчен труд като материалът се качва от коне и се разстила в района“, обясни Андонов пред Нова телевизия. Той каза още, че въпреки че багерът сам се е придвижил до района на езерата, това не е довело до някакво увреждане.

Какво предвижда проектът
Проектът „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“ е на стойност близо 12 млн. лева, от които 10 млн. и 195 хил. са финансирани чрез Европейския фонд за регионално развитие на ЕС, а останалите близо 1 млн. и 800 хил. са от бюджета на България по програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

Първата копка от проекта е направена през септември 2019 г. от вече бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, който е в ареста като обвиняем по придобилото известност като „делото за боклука“.

Присъствието на багера високо в планината е във връзка с отделна част от проекта, свързана с „Инженеринг (проектиране и СМР) за рехабилитация/изграждане на съоръжения“ на стойност 3 млн. и 42 хил. лева, а изпълнител е „Юнайтед пропърти груп“ ЕООД, представлявана от Иван Сталев.

Предвидените дейности са оформяне на пътеки, полагане на каменна настилка, укрепване на ерозиралите места по трасето, изграждане на съоръжения за отводняване, монтаж на дървени мостове и скари, както и монтаж на парапети.

Свободна Европа се свърза със Стефан Кирилов, главен експерт в Дирекция „Национален парк Рила“. Той потвърди, че положената към момента настилка е само част от рехабилитационните дейности, включени в проекта за устойчиво управление на националния парк. По неговите думи, проектът цели също и да ограничи използването на алтернативни трасета от туристите, което води до проблеми в района.

Има ли екологична оценка?
„Дейностите са по изготвен, съгласуван и одобрен идеен проект“, каза Кирилов. Той подчерта, че по време на и след края на изпълнението на проекта, достъпът до алтернативните маршрути ще бъде спрян.

На въпрос за това дали има извършена някаква екологична оценка или Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), Кирилов отговори по следния начин:

„В самия проект има становище, че отговаря на екологичното законодателство. Говорим за целия проект за всички 10 дейности“, каза Кирилов и уточни, че становището е дадено от Министерството на околната среда и водите по време на кандидастването на проекта.

„Този идеен проект е разгледан от всички компетентни институции. Има съгласуване“, каза Кирилов и уточни, че в случая става въпрос за поддържащи и възстановителни дейности на територията на националния парк, чийто възложител и изпълнител е самият парк.

„Извършва се съгласуване, задължително, което е метод на оценка, че отговаря на изискванията по екологичното законодателство“, каза още той.

„Важно е какво се прави“

Свободна Европа потърси за коментар еколога Тома Белев, член на „Асоциация на парковете в България“. По негови думи ключовият въпрос не е свързан с техниката на място, а какво всъщност се прави.

„Обществото, Вие, аз – никой не знае какво точно ще се прави и това за мен е проблем. На второ място там трябва да има мерки, но не се знае дали тези мерки, които този инженеринг, която фирмата е предложила, е минал съответните процедури по ОВОС, по екологична оценка“.

Той добави, че по негово мнение, фирмата изпълнител няма опит в подобни действия за проектиране във високата част на планината.

„Тя доставя железопътни траверси, тя прави канализация, но няма опит в подобно проектиране“, подчерта Белев.

Според него, въпреки че в парка работят професионалисти, които заслужават уважение за работата си, това все пак, не е мнението на всички професионалисти.

Той обърна и внимание също, че на пръв поглед, по представените по проекта документи, прави впечатление, че проектът е доста скъп. Той все пак подчерта, че и затова не може да бъде дадена категорична оценка заради липсващата публичност.

Кой изпълнява проекта
Фирмата изпълнител на проекта „Юнайтед пропърти груп“ печели проект за рехабилитация на туристически пътеки по оперативна програма „Околна среда“ в началото на 2019 г. В свой материал от тогава „Капитал“ посочва, че процедурата протича в доста бързи срокове, като до фазата на отварянето на ценовите предложения всички участници без „Юнайтед пропърти груп“ са отстранени от процедурата, а някои от тях впоследствие обжалват решението на възложителя пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

В същия текст от изданието подчертават, че „Юнайтед пропърти груп“ е свързана с бившия депутат от ДПС и общински съветник от ГЕРБ в периода 2007-2009 г. Илия Илиев. Самият той пък беше разследван за търгове на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и изборни престъпления. Собственик на дружеството е Христо Янков, който е племенник на Илиев.

Фирмата е създадена през 2015 г., а през 2018 г. е закупена за 10 хил. лева от Янков. Дотогава тя е с приходи от 7.5 млн. лева и печалба от 2.4 млн. лева, а преди е печелила само 2 обществени поръчки.

След това в рамките на година обаче фирмата успява да победи в поръчки на стойност близо 40 млн. лева, основно свързани с ВиК дейности.

През август 2019 г. фирмата печели поръчки за доставка на релси и изграждане на укрепително съоръжение на обща стойност близо 15 млн. лева от НКЖИ.

РЕПОРТАЖЪТ НА BTV!!

РЕПОРТАЖЪТ НА NOVA!!

РЕПОРТАЖЪТ НА BULGARIA ON AIR!!

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране