01.09.2021 | 10:43
Грозни обиди в НС! Депутатите започнаха работа със спор
Колко бързо да се гледа актуализацията на бюджета и кой на кого ще бъде смокинов лист?

Пореден спор в Народното събрание спъва съществената работа на депутатите. Грозни обиди се сипят от трибуната – обаждания, смокинови листа и подобни. Народните представители не могат да се разберат кой на кого нямало да бъде смокинов лист. Разбира се, ядката на проблемът съвсем не е тази. Всичко днес се завъртя около това колко бързо да се гледа актуализацията на бюджета.

„Предлагаме проект на решение за съкращаване на срока за предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета“ – с тези думи на лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна започна всичко.

„Каквото и да говорим, без нас нищо няма да се случи, но осъзнаваме, че сме 36 души. Ще задържим мандата, въпреки че нямаме подкрепа, за да се актуализира бюджета“, категорична бе тя.

„Проявете разум и отговорност, нека приемем актуализацията на бюджета на второ четене, за да гарантираме стабилност на България“, апелира лидерът на левицата.

След нея на парламентарната трибуна започнаха да се нижат депутати, за да нищят темата.

Депутатът от БСП Георги Свиленски беше категоричен, че на срещата са получили съгласие от ИБГНИ.

„На срещата, ние от „Изправи се БГ! Ние идваме“ потвърдихме, че сме съгласни да се ускорят сроковете за приемане на актуализацията на бюджет. Но и през ум на ми е минало, че вие ще предложите извънредно заседание на бюджетната комисия в събота и прекратяване на това Народно събрание следващата седмица. Това означава парламентът да приеме само актуализацията на бюджета и нито един друг закон – за НСО, за закриване на спецсъдилищата… „Изправи се БГ“ няма да бъде смокинов лист на БСП, за да не започне съдебната реформа“, отвърна Мая Манолова.

„Може би някой в тази среща неподходящо е кимнал, че да помислят, че сте се съгласили. Сега разбирате ли защо не отиваме на такива срещи които са празен ПР“, заяви Борислав Сандов от „Демократична България“.

„Някои колеги са настроени ваканционно – хората нямат нужда от вашата ваканция. Два месеца се занимавате с врели-некипели, БСП няма да бъде вашия смокинов лист. Трябва да се приеме актуализацията на бюджета, всичко друго ще бъде грозен популизъм“, заяви Иван Иванов от БСП.

„Всички сме за актуализацията на бюджета, но качествено. Нека като кажем нещо, да си държим на думата. Искате ли да започнем от днес“, призова Виктория Василева от партията на Слави Трифонов.

„Вие не можете да казвате на бюджетната комисия кога да работи“, обърна се към Нинова шефът на комисията от ИТН Любомир Каримански.

„Да не бъдем лицемерни, никой не говори за актуализацията на бюджета, а кога ще има парламентарни избори. Защото президентът не иска избори 2 в 1“, обяви Тома Биков от ГЕРБ.

И докато сред депутатите продължава да кипи безсмислен труд, те за пореден път решиха да извикат за изслушване премиерът Стефан Янев, министрите на външните и вътрешните работи. Те ще бъдат изслушани за ситуацията по границите и готовността за бежанска вълна. Нещо повече – депутатите гласуваха по същата тема премиерът Стефан Янев да дойде в петък (3 септември), когато в рамките на т. нар. парламентарен контрол министрите отговарят на въпроси на депутати.

„От сутрин до вечер изслушваме министри. Може и кметовете да започнем да изслушваме. Да извикаме и леля ми да си каже нейното мнение“, реагира депутатът от БСП Иван Иванов.

Източник: Фрог нюз

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране