23.01.2023 | 20:52
Грозно: Наричат Лазар Радков ”безродник”, защото помага на нуждаещите се в Украйна
Преди два дни за малко не ни уби мина!, разказа гражданският активист

Гражданският активист Лазар Радков беше наречен ”безродник”, защото доброволно помага на хора, които нямат храна или не им се доставя такава. Той посети места в Украйна, където буквално довчера пред къщите на хората е имало танкове. Поредната добра инициатива, която освен хуманност, показва съпричастност с бедстваащите и страдащите от войната, беше неосновано порицана.

Самият Лазар Радков беше безобразно разкритикуван за действията си.

Ето какво написа той във „Фейсбук“:

„Преди два дни за малко не ни уби мина. От тогава досега прочетох, че съм безродник, че парите от #КапачкиЗаБъдеще отивали за Украйна, че съм съм бил ревал и че съм си правил ПР. Отговарям съвсем накратко, защото смятам, че позицията ми трябва да е ясна.

Бях наречен безродник, защото съм отделил седмица от живота си и съм направил кампания да помогнем на хора без, а някои и без хранителни доставки на места, където довчера са имали танкове пред къщите и около тях или направо върху тях са падали снаряди. Това, че през останалите 98-99% от времето ми и 99% и средствата, които съм събрал с кампаниите, които движа и които отиват за България и българските деца явно няма значение. В такъв случай явно и Никола от #ГоратаБг, момичета от #ЗаДоброто, много от хората, които участват в организацията на #КапачкиЗаБъдеще явно и те са безродници, защото и те в 99% от времето помагате на български каузи и на други през останалото време. Да ви кажа честно, гордея се , че познавам, съм приятел и работя рамо до рамо с такива „безродници“.
Това, че парите от Капачките отивали за Украйна, е опорка, която пуснаха срещу мен днес. Би трябвало да съм изключително тъп да го направя, предвид че хиляда пъти съм обявил, че кампанията е насочена към медицинска техника за и свързаната с детското здраве като цяло и спасяване на животи. На петдесет места съм писал, че кампанията за Украйна е специфично за Украйна и сме я направили през Фондация Каузи Бг. Пуснахме отчет преди няколко дни – събрани до тук 27 921,85 лв, изхарчени за първата хуманитарна мисия лятото 5000 лв +/- малко лични пари, 14 580 лв за 15 генератора сега + лични пари за гориво, които няма как да осчетоводя и остават 8332 лв. Това са дарени ПАРИ от хора, съзнателно и ИЗРИЧНО за пострадалите хора в Украйна. Идната седмица ще пусна разпечатки на банковите движения и от двете фондации, защото така или иначе в началото на годината е време да го направя. Междувременно проверяваме какви са възможностите хората, разпространяващи клеветнически твърдения, да понесат отговорност.
Отделно бил съм бил позирал и съм си правил ПР. Няма проблем. Идете вие да ви гърмят мини върху главите и си правете колкото искате ПР. Аз бях напълно наясно къде отивам и четвъртък, преди да тръгнем към харкивска област имах едно особено усещане и писах на няколко близки приятели, че отивам на едно място и мисля да се върна, но ако не се, да знаят, че ги обичам, уважавам и се радвам, че имаме общи спомени. Единият го помолих, ако не се върне, да ми прегледа документите на компютъра и да продължи кампаниите и плановете за нови такива, които имам.
Това ми ръката ми са част от осколките извадени само от нашия бус. В коментарите ще пусна снимка на всичките, които са няколко пъти повече. Как са ни пропуснали буквално е чудо.
Съвсем скоро се прибирам в България и продължавам с каузите, които движа – пета детска линейка, втора планинска, обучение на поне десет хиляди ученици на първа помощ. И не само. Имам идея как да организирам редовни медицински прегледи за възрастните хора по селата.
Мислех да приключвам за кампанията за Украйна, но след взрива, който падна почти върху нас и след всички неща, които прочетох за себе си, ще продължа да отделям 1-2% от времето си да помагам И на пострадалите и нуждаещи се хора в Украйна.
Запомнете, човек никога, никога, никога НЕ ТРЯБВА да се огъва пред лъжите, манипулациите и обидите. Особено когато знае, че помага на хора, които имат нужда от помощ.
Поздрави

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране