25.01.2022 | 10:49
Делото за АМ „Хемус“ остава при прокурорите, които искаха да се откажат от него
Те твърдяха, че са подложени на "безпрецедентен натиск"

Софийската апелативна прокуратура не е приела отводите на прокурорите, които наблюдават делото за автомагистрала „Хемус“. Това съобщава „Сега“.

Припомняме, че прокурорите се отведоха от делото в средата на декември, покрай скандала между МВР и държавното обвинение, свързан с казуса за пране на 53 млн. лв., отпуснати за строежа на магистралата. Те обявиха, че от МВР са им упражнявали натиск и шефът на ГДБОП Калин Стоянов е говорил с тях с „неподходящ тон“.

Дни по-късно на Стоянов дори бе повдигнато обвинение. Говорителката на градската прокуратура Десислава Петрова обясни тогава, че тримата прокурори са шокирани от този безпрецедентен натиск, и че никога не са имали такъв случай в практиката си.

„В резултат на безпрецедентния неправомерен натиск спрямо прокурорите по делото да извършат действия извън кръга на закона, като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, като му разрешат да пътува в чужбина и да направят така, че да не носи наказателна отговорност, те са счели, че пряко е въздействано върху вътрешното им убеждение“, заяви зам.-градският прокурор Иво Илиев на 14 декември 2021 г. , припомня „Сега“.

Прокурорите имат право да обжалват отказа да бъде приет отводът им пред върховната прокуратура.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране