15.09.2023 | 22:47
Денков обяви, че кабинетът няма да се поддаде на опити за шантаж
През последните години държавата дава на земеделието 1.5 - 2 млрд. лева от парите на данъкоплатците и то отчита печалби с тази подкрепа

Премиерът Николай Денков обяви пред репортери, че кабинетът няма да се поддаде на опити за шантаж, като каквито определи заканите на земеделските производители да започнат протести с блокиране на възлови пътни трасета от понеделник.

Той още веднъж подчерта, цитиран от правителствената пресслужба, че освобождаването на вноса на земеделска продукция от Украйна е от полза за всички граждани. “Ето защо правителството няма да се поддаде на опити за шантаж”, подчертава министър-председателят.

Още веднъж обясни, че цените на храните – не само на хляба и олиото, но и на месото заради използването на фураж, зависят от вноса. “А тях ги плащат всички хора. Ако има засегнат отделен сектор, ще му помогнем”, допълни той.

Подчерта, че официалната статистика ясно показва финансовото състояние на зърнопроизводителите. Според нея през 2022 г., “годината на войната”, те са отчели печалба между 20% и 25% спрямо 2021 г. “Те казват, че секторът умира, но такива норми на печалба в света всъщност са само повод за завист”, посочва Денков.

През последните години държавата дава на земеделието 1.5 – 2 млрд. лева от парите на данъкоплатците и то отчита печалби с тази подкрепа.

Премиерът смята за погрешен и вреден за хората подходът държавата да подпомага целия аграрен сектор. Допълни, че и през тази година има земеделски фирми, които продължават да печелят. Но има и други, които са в затруднение и техните проблеми трябва да бъдат конкретно адресирани, смята той.

Призова всички отделни браншове в земеделието да помислят какви са техните конкретни проблеми и заяви готовност да бъдат обсъдени и да се потърсят решения. Отправи и официална покана за среща в събота до всички 22 организации от инициативния комитет, който подготвя протести следващата седмица.

Смята, че протестът започва да придобива политически характер, което според него се вижда от
заявките за подкрепа от партии и от това, че част от хората, които го оглавяват и организират, са близки до “определени политически лица”. Кои са те той не назовава.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране