13.08.2019 | 23:36
Димитров отново загуби от Вавринка в I кръг на „Мастърс“
Тенисист №1 на България спаси два мачбола, но допусна драматичен обрат срещу швейцареца

За втора поредна седмица най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна в I кръг на турнир от сериите „Мастърс“ след загуба срещу Стан Вавринка (Швейц). След като отстъпи в два сета (4:6, 4:6) на старта в Монреал (Кан), днес първата ни ракета (№74 в света) поведе с 1-0 в Синсинати (САЩ), но допусна обрат със 7:5, 4:6, 6:7 (4). 28-годишният хасковлия беше на път да предотврати негативната развръзка по сензационен начин, успявайки да спаси два мачбола, но в крайна сметка след два часа и половина битка отново се оказа от губещата страна.

В първата част имаше една-единствена точка за пробив и българинът се възползва от нея, за да затвори сета в 12-ия гейм. При 5:6 швейцарецът сервираше за влизане в тайбрек и имаше геймбол, но Григор стигна до равенство, а после и до предимство, при което реализира своя сетбол за 1-0.

Във II сет също имаше само един пробив – допусна го Димитров в 5-ия гейм, в който направи смущаващите 4 двойни грешки, включително при брейкбол. В 8-ия гейм нашият имаше две поредни точки за връщане на пробива при 15:40, но Вавринка се измъкна и после лесно прати мача в решаващ сет.

Третата част започна с разменени сервис геймове, но след това Григор загуби второто си подаване на нула, а Стан затвърди пробива и поведе с 3:1. Ситуацията се повтори и с още два поредни гейма опитният швейцарец се доближи на крачка от успеха, а при 5:2 сервираше за мача и имаше два поредни мачбола при 40:15. Хасковлията обаче ги отрази и върна единия пробив, а малко по-късно стори немислимото и за втори път постигна брейк при подаване на носителя на три титли от Големия шлем.

Григор не съумя да се възползва от психологическото предимство, което ненадейно получи, пропусна геймбол за 6:5 и след трети пробив в сета даде възможност на съперника си да сервира за трети път за мача.  И сензационно за трети път Вавринка не можа да се възползва, а българинът го проби и вкара двубоя в решаващ тайбрек.

Дългият гейм също се разви драматично, но приключи тъжно за нашия. Вавринка поведе с 4:0 т., но Димитров успя да върне и двата минипробива, преди да допусне трети. При 6:4 швейцарецът получи нови два мачбола и този път се възползва още от първия, затваряйки срещата при третата си възможност след 2:35 ч. игра на централния корт.

Във II кръг Стан Вавринка ще срещне квалификанта Андрей Рубльов (Рус), който елиминира поставения под №15 Николоз Басилашвили (Груз) с 6:7 (4), 6:4, 6:2. За швейцареца това беше седма победа в общо 11 срещи с българина.

Поредното ранно поражение означава, че от следващия понеделник Григор Димитров ще отстъпи с още поне четири позиции в световната ранглиста – до №78. Има теоретична възможност българинът да бъде изпреварен и от Стив Джонсън (САЩ) и да слезе до 79-о място. Във всеки случай това ще бъде най-ниското класиране на бившия №3 в света след 28 май 2012 г. Тогава все още пробиващият в елита талант беше 87-и.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране